#
Zdravje
NIJZ ugotavlja nekoliko nižje vrednosti svinca v krvi otrok, kot zaskrbljujoče pa izpostavljajo dejstvo, da se delež otrok ni odzval vabilu. To med drugim tudi nakazuje na nemoč staršev, ki zaradi različnih razlogov ne morejo poskrbeti za ustrezno sanacijo bivalnega okolja.
Med 15. in 22. oktobrom 2018 bo pod sloganom VSE ŽIVLJENJE SE GIBAMO – GIBANJE JE ŽIVLJENJE IN ŽIVLJENJE JE GIBANJE potekal vseslovenski teden gibanja, Simbioza giba. Cilj vseslovenske akcije Simbioza giba je promocija zdravega in aktivnega življenja ter staranja, skupaj s predstavitvijo novih in obstoječih vadb za vse generacije, NIJZ OE Ravne pa bo pripravil številne aktivnosti na Koroškem.
Že pred začetkom sezone gripe in prehladov, se proti eni najpogostejših virusnih bolezni, ki lahko ima tudi resne posledice, lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem.
V Koroški regiji je decembra 2017 začel delovati državni program DORA. Gre za preventivno slikanje dojk z mamografijo, s katerim naj bi odkrili zgodnje rakave spremembe pri ženskah med 50. in 69. letom.
Ob 16. oktobru - dnevu hrane je Nacionalni inštitut za javno zdravje objavil podatke raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije. Raziskava je nastala kot del mednarodne pobude in ima najdaljšo tradicijo na področju javnozdravstvenega anketnega raziskovanja v Sloveniji. Sistematično se izvaja vsake štiri leta že od leta 2001 dalje. V letu 2016 je temeljila raziskava na izbranem reprezentativnem vzorcu 15.639 oseb, starih od 25 do 74 let. Odzivnost anketirancev je bila 54,9 %. Pokazala je tudi, kakšne so prehranjevalne navade na Koroškem.
V prvih 9 mesecih programa DORA v Slovenj Gradcu pregledali 3.710 žensk in odkrili 17 primerov raka dojke. Vabilu se je odzvalo dobrih 70 odstotkov žensk.
Ob dnevu klinične kemije in laboratorijske medicine so medicinski laboratoriji po Sloveniji odprli svoja vrata obiskovalcem.
© Copyright 2016-2018 Koroška Danes