#
Zdravje
V okviru projekta Za zdravje mladih je Mladinski svet Ravne na Koroškem v torek, 15. oktobra 2019, na Gimnaziji Ravne na Koroškem za dijake splošnega oddelka 2. letnika izvedli projektni dan, katerega glavni namen je bilo ozaveščanje dijakov o zdravem življenjskem slogu – zadostni meri gibanja, načinu prehrane in preprečevanju kroničnih in nalezljivih bolezni.
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so s pomočjo donacije uvedli inovativen sestrski klicni sistem, ki bo Oddelku za zdravstveno nego omogočal zagotavljanje še boljše oskrbe bolnikov.
Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne na Koroškem je v tem tednu pričel z odvzemi krvi otrokom zgornje mežiške doline za določitev vsebnosti svinca v krvi triletnikov.
V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ob svetovnem dnevu vode v tednu med 18. in 22. marcem 2019 fizičnim osebam z lastnim zajetjem pitne vode in njegovim uporabnikom nudijo cenejše preizkušanje vode.
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so danes slovesno prevzeli nov ultrazvočni aparat.
NIJZ ugotavlja nekoliko nižje vrednosti svinca v krvi otrok, kot zaskrbljujoče pa izpostavljajo dejstvo, da se delež otrok ni odzval vabilu. To med drugim tudi nakazuje na nemoč staršev, ki zaradi različnih razlogov ne morejo poskrbeti za ustrezno sanacijo bivalnega okolja.
Po podatkih Nacionalnega inštitiuta za javno zdravje so na Koroškem delavcev bolj odsotni z delovnega mesta zaradi bolezni kot drugod po Sloveniji.
V sklopu Programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne tudi letos spremlja vsebnost svinca v krvi otrok. Na odvzem vzorcev krvi za laboratorijske analize so povabili 117 otrok, starih od 24 do 48 mesecev, iz Zgornje Mežiške doline. V načrtovanih terminih je bilo izvedenih 75 odvzemov, zato bodo omogočili še nekaj dodatnih terminov.
Minuli teden so v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec obeležili Evropski dan ozaveščanja o srčnem popuščanju. Ljudi so seznanjali, kaj je srčno popuščanje, kakšne so težave ter znaki v primeru prisotnosti bolezni, da se jo lahko čim prej odkrije in prične zdraviti.
Začenja se teden boja proti raku, zato v teh dneh v vseh zdravstvenih domovih na Koroškem potekajo različne preventivno-promocijske aktivnosti, ki jih zdravstvenovzgojni centri ZD izvajajo v sodelovanju s Koroškim društvom za boj proti raku.
O povečanju števila črevesnih okužb med otroki smo že poročali. Ker pa se število še veča, med obolelimi pa so tudi odrasli, je z namenom zaščite pacientov Splošna bolnišnica poostrila omejitev obiskov na nekaterih oddelkih.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes