Rožnati oktober

DORA na Koroškem: zgodnje odkrivanje sprememb za boljše možnosti ozdravitve
DORA na Koroškem: zgodnje odkrivanje sprememb za boljše možnosti ozdravitve
27.09.2018 22:17 Urša Prosenjak Urša Prosenjak

V Koroški regiji je decembra 2017 začel delovati državni program DORA. Gre za preventivno slikanje dojk z mamografijo, s katerim naj bi odkrili zgodnje rakave spremembe pri ženskah med 50. in 69. letom.

Na preventivno mamografijo so ženske v ciljni skupini pisno povabljene, lahko pa se tudi same naročijo. Pregled je brezplačen, napotnice ne potrebujejo. Po pregledu so v enem tednu pisno obveščene o izidu in po potrebi usmerjene na dodatne preiskave.

 

Pred tem so posamezne ginekološke ambulante pošiljale svoje pacientke na preventivne preglede v Ambulanto za bolezni dojk v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, zdaj pa je preventivno dejavnost prevzel program DORA. Presejalno slikanje dojk poteka v stacionarnem centru DORA v SB Slovenj Gradec, izvajajo pa ga strokovno usposobljeni radiološki inženirji, posebej izobraženi za program DORA in stalno nadzorovani s strani Onkološkega inštituta kot upravljavca programa. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa. Kadar radiologi pri odčitavanju mamografskih slik vidijo spremembe na dojki, žensko na dodatne preiskave povabijo na OI v Ljubljano, kjer poteka tudi zdravljenje morebitnega raka dojke.

"Tokratno mamografsko slikanje je potekalo precej drugače, kot nekoč. Na vrsto sem prišla takoj, brez čakanja. Vsi so bili zelo prijazni, samo slikanje pa je bilo manj neprijetno, kot sem se bala. Presenetilo me je, da je poskrbljeno za visoko mero zasebnosti, na voljo pa so tudi osvežilni robčki, da se pred slikanjem obrišeš," je o svoji izkušnji spregovorila Alenka, ki je doslej opravljala preventivne preiskave v okviru Ambulante za bolezni dojk, letos pa je bila prvič povabljena na mamografijo v programu DORA. Dodaja še, da je tokratno slikanje bilo prvič toliko natančno, da niso bili potrebni nobeni dodatni pregledi, kot je bila vajena v preteklosti.

 

Pacientke vseh starosti, ki bodisi opazijo spremembe v dojkah s samopregledovanjem ali pa obstaja pri njih večje tveganje zaradi dedne obremenjenosti, še vedno zdravijo v Ambulanti za bolezni dojk, kjer postopek naročanja poteka enako, kot doslej.

 

Čeprav je preventivni presejalni program DORA namenjen le ženskam med 50. in 69. letom, pa stroka priporoča tudi mlajšim ženskam opravljanje preventivnih ultrazvočnih preiskav. Te pa so žal na voljo le samoplačniško.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes