#
Kultura
Ob stoletnici rojstva Karla Pečka so v Slovenj Gradcu pripravili vrsto dogodkov. Med drugim so ob njegovem rojstnem dnevu 29. septembra odkrili spominsko ploščo ob vhodu Koroške galerije likovnih umetnosti.
Po skor petih letih in govoricah je predčasno napočo cajt, da se da med ljudi poslušat Koroški rod. Pesem, ki govori in pove o Koroški več kot kerakol pred njo.
Koroški kantavtor Milan Kamnik ustvarja že 45 let. V počastitev jubileja bo priredil velik koncert z gosti.
Prireditve se bodo pričele že v petek, odvijale pa se bodo vse do oktobra, do obletnice pridobitve naziva mesto glasnik miru.
Ljubitelji branja si v sredo, 21. avgusta 2019, obetajo posebno doživetje. Na 120-metrski knjižnični poti skozi Ravne jih čaka obilica knjig za izmenjavo.
Čeprav se že veselimo filmske poslastice v družbi priljubljenega pisatelja Primoža Suhodolčana, pa bomo nanj morali nekoliko počakati. Zaradi slabe vremenske napovedi je letni kino prestavljen.
Na kolesarskem mostu v Dravogradu si le še danes lahko ogledamo skupno razstavo dveh koroških slikarjev z obeh strani meje. Razstava je del projekta Gradimo mostove, njena posebnost pa je, da so umetniška dela razstavljena na mostovih v koroških krajih.
V sklopu Kuharjevih dni v Kotljah predstavljajo knjigo o Alojziju Kuharju, ki sta jo spisala Mirko Osojnik in Bojana Verdinek.
Izšel je kratek film o procesu nastajanja zvočnega filma.
Med kandidati za prestižno filmsko nagrado Oskar 2020 v kategoriji najboljši mednarodni celovečerni film bo Slovenijo zastopal film Zgodovina ljubezni koroške režiserke Sonje Prosenc.
Ob obletnici rojstva največjega koroškega književnika Prežihovega Voranca se že od leta 2003 ob njegovi rojstni hiši zberejo ljubitelji pisane besede ter zavedni Korošci, ki prepoznavajo Prežihov doprinos k razvoju in krepitvi koroške identitete. Prežihova bajta v letošnjem letu praznuje 40. let delovanj kot muzej in v kratkem se ji obeta tudi prenova.
aaa

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes