#
Čez mejo
V Labotski dolini (Lavanttal), blizu slovenske meje, so na dvorišču hiše našli 35 mrtvih psov, med njimi 8 mladičev. Nekatera trupla so bila pokopana v plastičnih vrečkah. Po neuradnih podatkih naj bi storilka svoje žrtve pobirala tudi pri nas.
Letošnjo Kugyjevo nagrado, ki jo podeljuje Skupnost koroških Slovencev in Slovenk (SKS), je prejel športni trener Robert Kropiunik za življenjsko delo na področju lahke atletike.
V Edlingu na avstrijskem Koroškem bodo jeseni odprli zasebno šolo Wahlnuss-Schule. Gre za inovativno rešitev, s katero bodo majhno podeželsko šolo obvarovali pred zaprtjem, hkrati pa otrokom in staršem ponudili možnost alternativne oblike šolanja.
Na avstrijskem Koroškem bodo v znak podpore boju proti nasilju nad ženskami od danes do 10. decembra vse javne stavbe osvetljene oranžno.
Podpihovanje sovraštva bo 31-letno Celovčanko stalo leta in pol svobode. Na družabnem omrežju je namreč lani pozivala k ponovni uvedbi koncentracijskih taborišč, kar je celovško sodišče prepoznalo kot sovražni govor.
Avstrija svoje zakone jemlje resno. Hrvat, ki je prekršil prepoved uporabe nacističnih simbolov, je bil včeraj obsojen na zaporno kazen.
Pri severnih sosedih od novembra dalje ne bo več dovoljeno kaditi v gostinskih lokalih. Prepoved bo veljala tudi za vodne pipe in elektronske cigarete.
Katoliška cerkev z avstrijske Koroške je zavrnila zahtevo hrvaške škofovske konference za množično mašo na Libuškem polju pri Pliberku zaradi njene politične instrumentalizacije. Maša je del kontroverznega zborovanja, ki se ga v spomin na konec druge svetovne vojne udeležijo hrvaški državljani. Udeleženci zborovanje opredeljujejo kot komemoracijo v spomin na padle prednike, Slovenci in Avstrijci pa srečanje vidijo kot prikrito širjenje ustaške ideologije.
Avstrija je sprejela zakon, s katerim prepoveduje uporabo ustaških simbolov. Izenačuje jih s simboli Islamske države, kršitve zakona pa obravnava strožje, kot uporabo nacističnih simbolov. Zakon bo začel veljati prihodnjo pomlad, le dobra dva meseca pred shodom na Libuškem polju pri Pliberku.
Zadruga Pliberk, trgovina, ki jo Korošci dobro poznajo, je minuli teden prejela prestižno odličje Zlata jelka (Goldene Tanne) za regijo Koroška/Vzhodna Tirolska. Podeljuje ko podjetje Spar, pomeni pa najvišje priznanje kvalitete prodajalne.
© Copyright 2016-2018 Koroška Danes