Atrakcija

Čebela velikanka navdušila Koroško
Čebela velikanka navdušila Koroško
04.09.2023 23:06 Uredništvo

V Dravogradu je te dni gostovala čebela velikanka. Razstavljena je bila v dvorani Špic D, kjer so si jo z zanimanjem ogledali številni obiskovalci, od najmlajših do najstarejših.

Gre za fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, slovenske avtohtone kranjske čebele ali kranjice. Izdelan je s 3D-tiskom in ima več kot 90-odstotno morfološko podobnost z resnično čebelo delavko. Za osnovo je služila prava kranjska čebela, do mikrona natančno slikana z Micro CT napravo. Maketa je izdelana v razmerju 100 : 1, v dolžino meri 170 cm in ima gibljive dele čebeljega telesa. Ob čebeli velikanki si je bilo mogoče ogledati tudi kratek izobraževalni film.

Model je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU-ja, nato pa odpotoval še na svetovno razstavo Expo v Dubaj, kjer je vzbudil izjemno pozornost – v slovenskem paviljonu si ga je ogledalo skoraj miljon ljudi. Med svojo turnejo po Sloveniji je čebela velikanka obiskala več krajev, nazadnje Dravograd.

Projekt je v celoti slovenski in je plod slovenskega znanja. Čebelarska zveza Slovenije je pri njegovi realizaciji sodelovala s slovenskim podjetjem Intri d.o.o. in oblikovalko Nino Oman. Za pobudo, idejno zasnovo in realizacijo projekta 3D-kranjice je zaslužen predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, vodja projekta pa je Marko Borko. Koncept in izvedbo je usmerjala Čebelarska zveza Slovenije, prof. dr. Janko Božič z Biotehniške fakultete pa je bil na voljo za strokovno pomoč.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes