#
Zdravje
Včeraj so koroški zdravstveni zavodi prejeli obvestilo o lokacijah nujnih zobozdravstvenih ambulant v primeru koronavirusa, med njimi ni Koroške.
Po podatkih Nacionalnega inštitiuta za javno zdravje so na Koroškem delavcev bolj odsotni z delovnega mesta zaradi bolezni kot drugod po Sloveniji.
V sklopu Programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne tudi letos spremlja vsebnost svinca v krvi otrok. Na odvzem vzorcev krvi za laboratorijske analize so povabili 117 otrok, starih od 24 do 48 mesecev, iz Zgornje Mežiške doline. V načrtovanih terminih je bilo izvedenih 75 odvzemov, zato bodo omogočili še nekaj dodatnih terminov.
Minuli teden so v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec obeležili Evropski dan ozaveščanja o srčnem popuščanju. Ljudi so seznanjali, kaj je srčno popuščanje, kakšne so težave ter znaki v primeru prisotnosti bolezni, da se jo lahko čim prej odkrije in prične zdraviti.
Začenja se teden boja proti raku, zato v teh dneh v vseh zdravstvenih domovih na Koroškem potekajo različne preventivno-promocijske aktivnosti, ki jih zdravstvenovzgojni centri ZD izvajajo v sodelovanju s Koroškim društvom za boj proti raku.
O povečanju števila črevesnih okužb med otroki smo že poročali. Ker pa se število še veča, med obolelimi pa so tudi odrasli, je z namenom zaščite pacientov Splošna bolnišnica poostrila omejitev obiskov na nekaterih oddelkih.
Bliža se sezona gripe in tudi letos se bo možno pred njo zaščititi s cepljenjem, ki poteka pri izbranih osebnih zdravnikih in v ambulantah NIJZ.
Splošno bolnišnico Slovenj Gradec je obiskal minister za zdravje Aleš Šabeder in se seznanil z aktualnimi težavami bolnišnice, še posebej v luči načrtovanega krčenja sredstev iz nacionalnega razvojnega programa.
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so 29. maja 2019 na Oddelku za Anesteziologijo in intenzivno medicino operativnih strok izvedli poseg vstavitve venske valvule pri treh bolnikih. Pri planiranju, dokumentiranju in samemu izvajanju posega je sodelovalo več strokovnjakov z različnih področij, zato so poseg opisali kot produkt uspešnega sodelovanja med zaposlenimi na Oddelku za Anesteziologijo in intenzivno medicino operativnih strok in Oddelkom za interno medicino.
Mineva dobro leto delovanja presejalnega centra programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. V dobrem letu so preventivno slikali že 7.087 žensk iz koroških občin. Slikanja se je udeležilo 71 % žensk, od katerih so jih zaradi sprememb v dojkah, odkritih na mamografiji, 311 povabili na dodatno obravnavo. Do zdaj so odkrili raka dojk pri 39 ženskah, večinoma na začetni stopnji, ko je zdravljeno lahko zelo uspešno.
Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjamo na pomen preprečevanja ter zgodnjega odkrivanja te vrste raka. Program Svit, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v tem letu praznuje deseto obletnico delovanja. V tem času je bilo odkritih prek 2.800 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito, zaradi odstranjevanja predrakavih sprememb pri kolonoskopijah pa se je zmanjšala obolevnost za to vrsto raka. Za doseganje dobrih rezultatov Programa Svit je ključnega pomena odzivnost v presejalni program. Za povečanje ozaveščenosti o pomenu programa v mesecu marcu na Koroškem potekajo številne aktivnosti.
aaa

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes