Dravograd

Anton Preksavec je novi župan občine Dravograd
Anton Preksavec je novi župan občine Dravograd
05.12.2022 02:52 Uredništvo

V drugem krogu lokalnih volitev za župana najbolj severne koroške občine je bil Anton Preksavec izvoljen s strani večine občank in občanov.

Anton Preksavec se je v drugem krogu pomeril s najbolje uvrščeno iz prvega kroga, Marjeto Podgoršek Rek in zmagal s 1920 glasovi (60,24 %), protikandidatka pa je dobila 1267 glasov (39,76 %). Volilna udeležba v občini Dravograd je bila 44,96-odstotna.

Anton Preksavec je v zadnjih dveh mandatih opravljal neprofesionalno funkcijo podžupana in na svoja pleča prevzel številne odgovorne projekte v občini kot so izgradnje cest, novega vrtca v Šentjanžu in prenovo šole v Trbonjah. Od prvega oktobra je bil tudi vršilec dolžnosti župana, potem ko se je prejšnja županja Marijana Cigala umaknila in prevzela vodenje zdravstvenega doma Dravograd.

Na tokratnih volitvah se ni boril le proti Marjeti Podgoršek Rek, pač pa tudi dvema kandidatoma, ki sta izgubila v prvem krogu in sta aktivno sodelovala v kampanji nasprotnice za drugi krog.

»Bitka je bila zelo naporna, a s podporo moje ekipe mi je uspelo, iskreno se zahvaljujem vsem volivkam in volivcem, ki so danes prišli na volitve, še posebej tistim, ki so mi namenili svoj glas. Obljubim lahko, da jih ne bom razočaral. Dravograd bomo peljali v novo razvojno perspektivo in verjamem, da nam bo s skupnimi močmi to tudi uspelo.«

»Dan sem poskušal preživeti povsem mirno, s hčerko sva okrasila okolico hiše z lučkami, pripravil sem motor za zimo, da mi je čas hitreje minil in ura je bila kar naenkrat sedem, ko smo se začeli zbirati v gasilskem domu tu v Trbonjah. Seveda smo nestrpno pričakovali rezultate in ko je postalo jasno, da smo uspeli, najprej nisem niti verjel, a to vem, da pride za mano. Vem, da to pomeni trdo delo, to ne pomeni lagodnosti, a trdega dela sem navajen. Osem let sem opravljal delo podžupana zavzeto in tudi funkcijo župana bom opravljal zelo zavzeto in resno.«

»Rezultat je zelo dober, tudi volilna udeležba je, glede na to, da smo šli na volišča zdaj skoraj vsako nedeljo, zelo pohvalna, lahko pa bila še večja. Na tem moramo delati vsi, od države do lokalne skupnosti. Vesel in ponosen sem, da sem dosegel tak odstotek, nenazadnje se nisem boril le z eno protikandidatko, pač pa kar s tremi, tako da je rezultat očitno tudi odraz mojega dosedanjega dela.«

V gasilskem domu v Trbonjah je odločitev o novem županu občine Dravograd pričakalo okoli 150 ljudi. Bili so prisotni tudi občinski svetniki vseh treh državnozborskih strank, ki so Antonu Preksavcu dali podporo v drugem krogu volitev – Gibanje Svoboda, SD in SDS ter seveda njegova ekipa skupaj s kandidati z Liste Anton Preksavec, Ferdo Abraham in Marko Kogelnik. Za glasbeno presenečenje je poskrbel koroški glasbenik Damijan Zih, na dvorišču pred gasilskim domom pa je sledil tudi veličasten ognjemet.

Anton Preksavec se je rodil 27. marca 1975 v Slovenj Gradcu in je od ranega otroštva živel na Robindvoru. V Dravogradu je 1990 končal osnovno šolo, 1994 je v Mariboru končal šolanje za gradbenega tehnika. Leta 2004 je postal inženir gradbeništva, 2012 pa še diplomirani ekonomist. Je vsestranski človek, športnik, član občinskega štaba civilne zaščite, še posebej se je izkazal v času poplav in žleda in ob začetku pandemije, ko je zavrnil provizorične maske iz serviet in praktično v hipu povezal lokalne obrtnike, da so opremili občane s primernimi zaščitnimi sredstvi. Velja za zelo odgovornega, zavzetega in strogega človeka, ki se ne zadovolji s približki in vedno stremi k popolnosti. Že 25 let je poročen z ženo Petro, s katero ima dve hčerki – starejša Anja je stara 19, mlajša Ema pa 8 let. Funkcijo župana bo Anton Preksavec opravljal profesionalno.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes