Koncert

Čarobna glasba iz Harryja Potterja v Ljubljani
Čarobna glasba iz Harryja Potterja v Ljubljani
21.08.2022 07:56 Maja Prosenjak

Harry Potter je fenomen, ki je zaznamoval celotno generacijo. Mladi bralci so s knjigami o čarovniku odraščali in skozi svet magije spoznavali izzive, ki jih srečujemo tudi v resničnem življenju. Pomemben del mozaika pa ob knjigah in filmih prispeva tudi izvirna glasba iz filmov, ki smo ji lahko prisluhnili tudi pri nas.

V ljubljanskih Križankah je v okviru Festivala Ljubljana ukrajinski Akademski simfonični orkester Khmelnitske filharmonije z dirigentom Tarasom Martynykom izvedel koncert z naslovom Čarobna glasba iz Harryja Potterja, kjer smo lahko prisluhnili skladbam iz vseh osmih filmov. Pod glasbo prvih treh se je podpisal John Williams, v četrtem jo je ustvaril Patrick Dole, v petem in šestem Nicolas Hooper, za glasbo zadnjih dveh filmov pa je poskrbel Alexander Desplat. Slišati je bilo mogoče kultne skladbe kot so Hedwigina tema, Bradavičarkina himna ali Dumbledorjevo slovo.

Odlično glasbo so popestrili posebni vizualni učinki, pomemben del predstave pa je bila, kot se za knjižno-filmsko franšizo spodobi, tudi beseda. Med skladbami se je glasbenikom na odru pridružil igralec Chris Rankin, ki so ga obiskovalci, mnogi oblečeni v spominske majice druga čarovniška oblačila, takoj prepoznali kot starejšega brata Rona Weaslyja, Percyja. Zbrani množici je razkril kar nekaj osebnih izkušenj s snemanja, seveda pa je tudi zapel. V svojo pripoved je vključil tudi občinstvo, ki je imelo priložnost pokazati svoje znanje, izraziti pripadnost svojemu domu Bradavičarke in izreči kakšen urok. To ne bi bilo mogoče brez pravih čarovniških palic, ki jih je kar nekaj obiskovalcev k sreči prineslo s sabo.

Pred zaključkom izjemnega koncerta so nastopajoči namenili še nekoliko resnejši trenutek pereči situaciji v Ukrajini in se svoji domovini poklonili s himno. Dogodek se je vseeno končal v veselem tonu, za mnoge pa je vrhunec večera napočil šele po koncertu, ko si je Chris Rankin vzel čas za klepet s svojimi oboževalci, ki so se z njim lahko tudi fotografirali.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes