Ustaške slovesnosti letos ne bo
Ustaške slovesnosti letos ne bo
20.04.2020 21:29 Urša Prosenjak

Kontroverzne prireditve na Libuškem polju pri Pliberku letos zaradi omejitev gibanja in shodov med pandemijo novega koronavirusa ne bo.

Poleg omejitve gibanja in prepovedi javnih zbiranj v Avstriji je za udeležence dodatna ovira tranzit čez Slovenijo, ki v času trajanja ukrepov za zajezitev pandemije ni možen. V Častnem pliberškem vodu, ki organizira srečanje, razmišljajo o alternativnem programu ob letošnji 75. obletnici poboja ustašev pri Pliberku.

Prireditev, ki udeležencem predstavlja žalno slovesnost, širše pa velja za dogodek, ki poveličuje ustaško ideologijo, je bila načrtovana za 16. maj. V zadnjih letih so številne avstrijske in slovenske organizacije javno nasprotovale prireditvi in tudi organizirale proteste. Od lani je prepovedana uporaba ustaške ikonografije v Avstriji in za kršitelje je predvidena tudi kazen. Ravno tako je lani katoliška cerkev na avstrijskem Koroškem prvič zavrnila prošnjo hrvaške škofovske konference za organizacijo maše na Libuškem polju, ki je bila doslej osrednji del dogodka. Ocenili so, da je maša del prireditve, ki se "politično instrumentalizira, in je del politično-nacionalnega rituala, ki služi za selektivno percepcijo in razlago zgodovine".

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes