3. razvojna os

DZ potrdil poroštveni zakon za 3. razvojno os
DZ potrdil poroštveni zakon za 3. razvojno os
18.12.2019 21:11 Artur Švarc

Hočmo cesto in hočmo prvo lopato je zdaj realnost. Državni zbor je potrdil predlog vladnega zakona, ki predvideva poroštvo za projekt drugi tir in del tretje razvojne osi.

V zakonu je predvideno poroštvo v vrednosti 360 milijonov evrov za dva odseka tretje razvojne osi, med katerim je tudi odsek med Slovenj Gradcem in Velenjem. Ministrica za infrastrukturo, Alenka Bratušek, pa je poudarila, da to ni zakon, ki bi odločal, da se cesta lahko začne graditi, ampak omogoča le cenejše financiranje.

Seveda pa to še ne pomeni, da je Koroška zmagala – zakonu so najglasneje nasprotovali pri SDS, ki niso želeli drugi tir izločiti iz zakona in znižati stroške najema kredita iz 0,5 na 0,2 %.

Proti zakonu je tudi pobudnik referenduma o drugem tiru, Kovačič, ki je že napovedal, da bo zaradi tega na ustavno sodišče poslal pobudo o presoji ustavnosti zakona in vložil pobudo za referendum.

Čeprav smo korak bližje normalni povezavi Slovenije s Koroško, pa bomo kot kaže zaradi tega, ker je vse skupaj zapakirano v 2. tir proti Kopru, še vedno talci interesov, ki s Koroško nimajo nič skupnega.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes