Kotlje

Poklon Alojziju Kuharju
Poklon Alojziju Kuharju
26.10.2019 02:06 Artur Švarc Danica Hudrap

V sklopu Kuharjevih dni v Kotljah predstavljajo knjigo o Alojziju Kuharju, ki sta jo spisala Mirko Osojnik in Bojana Verdinek.

Knjigo Zamolčani rodoljub so na prireditvi, ki jo je v dvorani v Kotljah organiziralo tamkajšnjo kulturno društvo, predstavili s prebiranjem pisem, ki jih je Alojzij Kuhar pisal sorodnikom in prijateljem. Pisma je prebirala prav vnukinja Alojzijevega brata Ivana Kuharja, Danica Hudrap.

Kdo je bil Alojzij Kuhar? Bil je duhovnik, politik, zgodovinar in časnikar, ki je 1958 umrl v New Yorku v ZDA in je tam tudi pokopan. 1918 je končal bogoslovje v Celovcu in postal župnik v Dobrli vasi, bil je tudi dopisnik časnika Slovenec in jugoslovanski diplomat. Po vrnitvi v Jugoslavijo je postal urednik Slovenca za zunanjo politiko, sodeloval pa je tudi z Radiem Ljubljana. Pred 2. svetovno vojno je odšel v New York in potem v London, kjer je na BBC-ju vodil oddaje za Slovence. V Angliji je ostal do 1949 in diplomiral iz zgodovine na Cambridgeu. 1950 se je vrnil v ZDA in tam sodeloval s slovenskimi begunskimi organizacijami.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes