Skulptura S v barvah razsvetljenja in boja proti nazadnjaštvu
Skulptura S v barvah razsvetljenja in boja proti nazadnjaštvu
24.10.2019 17:18 Urša Prosenjak Urša Prosenjak

Obiskovalce Slovenj Gradca, ki se v mesto pripeljejo iz smeri Dravograda, že pol stoletja pozdravi znamenita skulptura S. In čeprav je že domala zlita z okoljem, pa je v zadnjih dneh ponovno privabila številne poglede.

Skulpturo vrhunskega italijansko - slovenjgraškega kiparja Pina Poggija so namreč te dni temeljito obnovili, saj jo je že pošteno načenjal zob časa. Pobudnik je bila Koroška galerija likovnih umetnosti, sovpada pa z avtorjevo osemdesetletnico, ob kateri KGLU pripravlja tudi obsežno razstavo ob koncu leta. Z obnovo skulpture so spremenili tudi njeno barvno shemo, kar je presenetilo številne Korošce, nekatere pa celo šokiralo.

Skulptura S v barvah razsvetljenja in boja proti nazadnjaštvu

Monumentalno skulpturo S je Pino Poggi ustvaril leta 1969 kot del cikla Arte Utile, obenem pa je skulptura predstavljala tudi slovenjgraški odgovor na ravenski simpozij Forma Viva, ki je ravno v tistih letih doživljal svoj razcvet. Osemmetrska skulptura iz varjenega jekla v obliki črke S simbolizira svobodo, svet in Slovenj Gradec. Prvotni barvi sta bili rdeča in modra – rdeč S z modrima kroglama. Kasneje so skulpturo prebarvali v srebrno, kakršna je ostala v 1980-ih in 1990-ih, zadnja leta pa sta srebrn S dopolnjevali modri krogli. Ob tokratni prenovi se je umetnik odločil za radikalno spremembo: krogli sta rumeni, S pa rdeč. Številne krajane je to presenetilo, saj menijo, da gre za odklon od belo-modre barvne sheme slovenjgraškega grba. Vendar pa barvi nista izbrani brez razloga. Kot pojasnjujejo v KGLU, se je Pino Poggi odločil za rumeno barvo, ki pomeni razsvetljenje, simbolizira grško mitologijo in rešitev od sodobnega obskurantizma, rdeča pa simbolizira napredek, osvoboditev in boj proti sodobnemu nazadnjaštvu.

Čeprav se mnogim Korošcem zdi skulptura zaenkrat še nenavadna in zaradi nove barve neizčrpen vir šal na družabnih omrežjih, pa nosi plemenito sporočilo, ki lahko prebivalce navda s ponosom.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes