Križanje filmov s pomočjo zvoka
Križanje filmov s pomočjo zvoka
10.10.2019 13:14 ZircuS ZircuS

Izšel je kratek film o procesu nastajanja zvočnega filma.

Kaj se zgodi ko zvok postane bolj pomemben kot  video v filmu? Primer, ki ponazarja moč zvoka bi bil sledeč. Predstavljajmo si, da zmešamo med seboj kadre filmov Ples v dežju, Rambo in Boter ter z zvokom to mešanico zmanipuliramo do te mere, da se liki na koncu pogovarjajo o tem kdo ima najboljši recept za Štrudel.  Nekakšen novodoben "deepfake film". K temu dodamo še nove dialoge v koroščini in živ nastop zvočnih ustvarjalcev ob projekciji filma. Ti z smetmi izvajajo vse zvoke katere "vidimo" oziroma slišimo ob gledanju filma. S takšno mešanico dobimo majhen spektakel, ki presega crossover žanrov tipa Avengers. Nekaj takšnega ponuja zvočni film - Zvočne slike AI.

Premiera filma se je odvila v čajnici peč 11.9.2019 in na povezavi si lahko ogledate kratek video-dnevnik procesa nastajanja zvočnega filma. Kratek-video je izšel 9.10.2019 in je delo režiserja dr.Uroša Zavodnika.

Ustvarjalci filma so Aleš Gangl (ZircuS,Philom, Društvo Glasbene spektakularnosti)  ter gosta iz Avstrije, pianist in zvočni producent Nick Acorne in zvočni producent Valerio Zanini. Oba prihajata iz Graškega kolektiva, ki se ukvarja z zvočno produkcijo in zvočnimi projekti (Ninja Guru). Cilj je približati gledalcem vlogo zvoka v filmu na humoren, zabaven in poučen način. V prihodnje načrtujejo nove zvočne filme. Projekt je potekal v  organizaciji Glasbene Spektakularnosti in sodelovanju z JSKD Slovenije, Mestno občino Slovenj Gradec, Gangl production, Špajz, Mkc Slovenj Gradec in raum AU. 

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes