Prevalje

Konec proizvodnje v Leku na Prevaljah
Konec proizvodnje v Leku na Prevaljah
01.10.2019 12:46 Artur Švarc

Kot je bilo pričakovati, bo Koroško zadela še ena gospodarska kriza – Lek bo v dveh letih zaključil s proizvodnjo antibiotikov v Prevaljah.

V prevaljškem leku dela 250 redno in 70 pogodbeno zaposlenih delavcev, sestanki z zaposlenimi pa potekajo že od včeraj. Ti so doma na plačanem dopustu.

»Lek dobiva v Sloveniji dodatno vlogo - za potrebe Novartisovih tehničnih operacij ustanavljamo v Sloveniji globalni operativni center. V njem bomo izvajali aktivnosti, povezane z logistiko, oskrbovalno verigo, nabavo, kontrolo kakovosti, proizvodno znanostjo in tehnologijo ter inženiringom. In lokacija Prevalje postaja integralni del tega globalnega operativnega centra,« je povedal predsednik uprave Leka, Robert Ljoljo.

Novartis tako koncentrira proizvodnjo antibiotikov v tirolskem Kundlu, postopno ugašanje in spreminjanje Leka v Prevaljah pa bo trajalo dve leti.

Direktor prevaljške tovarne, Roman Bujra, je povedal: »Vsi delavci bodo dobili priložnost, da se prekvalificirajo in usposobijo za nova delovna mesta. V teh dveh letih bo potekala proizvodnja, postopoma se bodo ustanavljala nova delovna mesta in postopoma prenašala proizvodnja v Avstrijo.«

Za novozgrajeno halo Leka v Prevaljah pa se zanima Tab Mežica, kjer bi naj tudi zaposlili nekaj delavcev iz Leka. Pri tem se pojavlja tudi dodatna težava, saj so lani na Gimnaziji Ravne začeli izvajati program Farmacevtski tehnik prav v sodelovanju z lekom. Ljoljo je sicer napovedal, da bodo potrebovali predvsem zaposlene v logistiki, nekaj pa tudi tistih s farmacevtskim znanjem.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes