Lek tudi uradno ustavlja naložbo na Prevaljah
Lek tudi uradno ustavlja naložbo na Prevaljah
04.09.2019 15:58 Uredništvo

Po tem, ko se je v dobro obveščenih krogih o tem govorilo že pred dobrim letom, je zdaj tudi uradno potrjeno, da s širitvijo Leka na Prevaljah ne bo nič.

Temeljni kamen za naložbo v gradnjo dodatne Lekove tovarne na Prevaljah so položili aprila 2017, za naložbo so prejeli tudi denarno spodbudo, ki jo bodo zdaj vrnili. Po takratnih napovedih Leka so zagon redne proizvodnje v okviru nove tovarne načrtovali v drugi polovici leta 2020, odprli pa naj bi najmanj 140 novih delovnih mest. Takratni obeti so vplivali tudi na koroško šolstvo – Gimnazija Ravne je namreč uvedla nov srednješolski program farmacevtski tehnik, za katerega so mladi pokazali prvo leto izredno zanimanje, vpisalo se je kar 32 dijakov, po neugodnih informacijah o prihodnosti Leka pa je interes že v drugi generaciji upadel, saj se je število vpisanih zmanjšalo skoraj na polovico.

Prve dvomi v nadaljevanje investicije so se pojavili spomladi 2018, ko so iz družbe sporočili, da je bila prekinjena dobava tehnologije za novo tovarno, kjer je bila predvidena klasična proizvodnja, saj da se je lokacija uvrstila med možne za kontinuirano proizvodnjo.

Vse od takrat so na Prevaljah čakali na informacije o prihodnosti tovarne, vmes pa je lani poleti Lek odstopil tudi od načrtovanega sofinanciranja prevaljske čistilne naprave, na katero bi se Lek priključil s svojimi komunalnimi vodami. V lokalni skupnosti so takrat vedeli, da to pomeni začetek konca.

V ponedeljek so iz Novartisa sporočili, da ne bodo nadaljevali z naložbo v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah, kot je bilo sprva načrtovano.

"Novartis je kljub zmanjšanju povpraševanja na trgu generičnih zdravil, zlasti ameriškem, v zadnjih letih in novih tehnoloških potreb proučil vse možnosti, da bi uresničil načrtovano širitev. Izvedena analiza je sicer pokazala, da je objekt primeren za uvedbo tehnologije neprekinjene proizvodnje, vendar se je to pokazalo zgolj kot kratkoročna rešitev. Zato smo se odločili, da ne nadaljujemo z naložbo," so zapisali.

Leku je država za naložbo, v celoti ocenjeno na 105 milijonov evrov, odobrila tudi sedem milijonov evrov državne spodbude, ki naj bi jih izplačali v treh letih. Družba je do zdaj prejela obrok v višini 1,5 milijona evrov in ta prejeta sredstva bodo zdaj skupaj s pripadajočimi obrestmi vrnili najpozneje do konca septembra.

Nedavno so se pojavile neuradne informacije, da naj bi se za nakup novozgrajenega objekta na Prevaljah zanimalo eno najuspešnejših koroških podjetjih, izdelovalca startnih baterij in industrijskih celic Tab Mežica, ki razmišlja o zagonu proizvodnje litij-ionskih baterij v Sloveniji. Na petkovi novinarski konferenci direktor Taba Bogomir Auprih teh informacij ni ne potrdil ne zanikal.

V Novartisu na vprašanje, kaj bodo naredili z novo zgradbo, odgovarjajo, da se še odločajo. Kot so navedli, v okviru svoje globalne strategije nenehno proučujejo vse proizvodne lokacije po svetu. "Novartis želi namreč zagotoviti, da bo imel tudi v prihodnje ustrezne proizvodne zmogljivosti, s katerimi bo lahko zadostil tržnim potrebam in podpiral svoj nabor izdelkov v razvoju, zato se vedno bolj usmerja v nove tehnologije," so navedli v družbi.

Tako je tudi v Sloveniji, kjer je Novartis doslej v Lek vložil več kot 2,3 milijarde evrov in velja za največjega tujega naložbenika pri nas. Tako v Bioloških učinkovinah Mengeš gradi nov objekt za proizvodnjo bioloških učinkovin za biološka in podobna biološka zdravila. Projekt v vrednosti 38 milijonov evrov v Slovenijo prinaša proizvodnjo originatorskih bioloških učinkovin z visoko dodano vrednostjo, poudarjajo v družbi.

Novartis sicer v Sloveniji redno zaposluje več kot 4200 ljudi. Na Prevaljah v proizvodni enoti, ki se uradno imenuje Antiinfektivi Prevalje, v obstoječi tovarni od leta 1988 izdelujejo širokospektralni antibiotik, ki ga letno izdelajo več kot pol milijarde tablet in izvažajo na 60 trgov. V tovarni je nekaj več kot 260 zaposlenih. V 2018 so začeli na Koroškem izdelovati tudi novo obliko pediatričnih disperzibilnih tablet tega širokospektralnega antibiotika.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes