Foto in video

Božičkov vlak obiskal Koroško
Božičkov vlak obiskal Koroško
07.12.2018 12:36 Urša Prosenjak Urša Prosenjak

Slovenske železnice so tudi letos razveselile najmlajše in mlade po srcu z Božičkovim vlakom, ki bo vse od začetka decembra pa do božičnega večera vozil po različnih progah po Sloveniji. Na Miklavževo smo ga pričakali tudi na Koroškem.

V popoldanskih urah je na Železniško postajo Dravograd prispel muzejski vlak, ki je privabil številne radovedneže. Najsrečnejši, ki so še pravočasno kupili vstopnice, so se z njim pozno popoldne odpeljali proti Mariboru, vsi ostali pa so si lahko vlak dodobra ogledali od zunaj in od znotraj, saj se je v Dravogradu mudil skoraj 3 ure.

Za skok v preteklost je poskrbela parna lokomotiva z lesenimi vagoni v stilu tistih iz zadnjega obdobja, ko je vlak še vozil na premog. Lokomotiva 33-037, ki je Božička pripeljala na Koroško, je bila generalno obnovljena leta 2006. Sicer pa jo je eden vodilnih proizvajalcev lokomotiv, nemško podjetje Henschel und Sohn, izdelalo leta 1944 kot eno izmed lokomotiv serije 52. Po vojni je ostala v Jugoslaviji in, tako kot ostale lokomotive iz iste serije, dobila oznako 33. Zaradi nizkega osnega pritiska so jo uporabljali za različne tipe prog. Lokomotiva 33-037 je svojo zadnjo redno vožnjo odpeljala leta 1976, po treh desetletjih pa se je obnovljena ponovno vrnila na tire, vendar le občasno, kot muzejski vlak.


Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes