Avstrija proti desničarskim skrajnežem

Prihodnje leto shod na Libuškem polju brez ustaških simbolov
Prihodnje leto shod na Libuškem polju brez ustaških simbolov
22.11.2018 19:58 Urša Prosenjak

Avstrija je sprejela zakon, s katerim prepoveduje uporabo ustaških simbolov. Izenačuje jih s simboli Islamske države, kršitve zakona pa obravnava strožje, kot uporabo nacističnih simbolov. Zakon bo začel veljati prihodnjo pomlad, le dobra dva meseca pred shodom na Libuškem polju pri Pliberku.

Zakon, ki bo stopil v veljavo 1. marca 2019, bo kršitelje kaznoval s 10.000 € kazni, medtem ko je za uporabo nacističnih simbolov zagrožena kazen 4.000 €.

S prepovedjo ustaških simbolov želi Avstrija zatreti poveličevanje fašizma na vsakoletem srečanju na Libuškem polju pri Pliberku. Shod, ki ga hrvaški udeleženci navajajo kot komemoracijo, vidi Avstrija kot grozečo nevarnost desničarskega ekstremizma. V preteklosti so številne avstrijske organizacije opozarjale na nevarnost širjenja esktremistične ideologije pod krinko verskega shoda, poskusi prepovedi le-tega pa niso bili uspešni, ker poteka na zasebnem zemljišču. 

Lansko leto so se zato kulturniki in izobraženci 23 organizacij povezali v Iniciativo proti ustaškim in nacističnim shodom na Koroškem in sočasno s takoimenovano komemoracijo izvedli v središču Pliberka protestno prireditev proti ustaškemu in nacističnemu shodu na Libuškem polju. Protest so podprle tudi številne slovenske organizacije, mnoge tudi z udeležbo. 

Po poročanju Telegrama, poleg simbolov s seznama nov zakon prepoveduje tudi simbole ostalih organizacije, ki jih Evropska unija obravnava kot teroristične. Prepovedano je prikazovanje, nošenje ali kakršnokoli drugačno širjenje vseh tovrstnih simbolov.   

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes