Opozorilo

V pitni vodi v Libeličah našli nevarne bakterije - do nadaljnega obvezno prekuhavanje vode
V pitni vodi v Libeličah našli nevarne bakterije - do nadaljnega obvezno prekuhavanje vode
25.10.2018 06:09 Urša Prosenjak Pixabay

Občina Dravograd obvešča uporabnike pitne vode iz sistema Gorče - Libeliče, da so v odvzetem vzorcu zaznali prisotnost bakterij, ki nakazujejo fekalno onesnaženje vode, zato je vodo potrebno do nadaljnega prekuhavati.

Občina Dravograd je iz NZLOH prejela sporočilo o preskušanju vzorca pitne vode iz vodovodnega sistema GORČE- LIBELIČE. Odvzeti vzorec pitne vode ni skladen z zahtevami Pravilnika o pitni vodi zaradi prisotnosti koliformnih bakterij in Escherihia coli. Prisotnost E. coli v vodi zanesljivo dokazuje, da je voda fekalno onesnažena, kar lahko ogroža zdravje ljudi. Brez ustrezne priprave taka voda ni primerna za uporabo kot pitna voda.

Po navodilih NZLOH je potrebno s pregledom celotnega sistema preveriti njegovo stanje, ugotoviti vzroke neskladnosti ter ukrepati v skladu z ugotovitvami, oz. odpraviti vzroke onesnaženosti. Do odprave vzrokov je potrebno prekuhavanje pitne vode pri uporabi za pitje, kuhanje in pripravo hrane (s skladu z navodili NIJZ). Prekuhavanje je ukrep priprave pitne vode, ki odpravi njeno mikrobiološko onesnaženost. 

 

Kako pravilno prekuhamo pitno vodo?

Potem, ko voda zavre, naj močno vre še vsaj eno minuto. Zaradi večje varnosti je priporočljivo, da vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom.

Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v isti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes