Okrogla miza

Zgodovinarsko društvo Dravograd: s skupnimi močmi do ohranitve nezapisane zgodovine
Zgodovinarsko društvo Dravograd: s skupnimi močmi do ohranitve nezapisane zgodovine
01.10.2019 19:56 Uredništvo

Dravograd pozna Koroška in preostala Slovenija po nekaj izstopajočih dogodkih, vendar pa v svoji preteklosti skriva nadvse pestro kulturno dediščino, kot še marsikateri drug manjši kraj. Zgodovinarsko društvo Dravograd si je zato zadalo nalogo, da bodo odkrili še neodkrito zgodbo Dravograda, preden utone v pozabo. Svoje načrte bodo s sokrajani in ljubitelji zgodovine delili na okrogli mizi ta četrtek.

Novoustanoveljno Zgodovinarsko društvo Dravograd, ki povezuje ljubitelje Dravograda in njegove kulturne dediščine, se bo tokrat prvič predstavilo javnosti. Društvo je nastalo v začetku letošnjega leta, ustanovne člane pa je pri tem vodila želja po ohranitvi dediščine domačega kraja.

"Dravograd ima izredno pestro in bogato preteklost, vendar je ohranjenega in zapisanega razmeroma malo," pojasnjuje predsednik društva Artur Švarc. "V društvu želimo na enem mestu zbrati ves material, zgodbe, fotografije, zapise in videoposnetke, preden se izgubijo in utonejo v pozabo." Ob tem poudarja, da je ogromno tudi nezapisanega ustnega izročila, pri čemer so ključni krajani, ki v svojih spominih hranijo najrazličnejše dravograjske zgodbe. "Prebivalce Dravograda in okoliških krajev bomo prosili, da te pripovedi delijo z nami, da bomo skupaj ustvarili največjo digitalno enciklopedijo Dravograda in njegove zgodovine, ki bo na voljo vsem."  

Že v prvih mesecih obstoja so zbrali veliko gradiva. Stare fotografije, ki jih prispevajo krajani, shranijo v digitalni obliki, originale pa vrnejo lastnikom, saj se zavedajo, da so to tudi zanje dragoceni spomini. Dokopali so se že tudi do presenetljivih odkritij, ki so članom društva vzpodbuda za nove projekte.

"Eden izmed projektov, ki že tečejo, je rekonstrukcija starega gradu v obliki 3D modela. Nihče namreč ne ve, kako je grad v resnici izgledal, ohranjene risbe so namreč povsem netočne, zato se pri rekonstrukciji opiramo na podatke katastrov in tlorise."

Gradu pa ne bodo približali domačinom in obiskovalcem le z modelom, pač pa ga bodo tudi odkrili očem javnosti. Trenutno ga namreč močno zakriva bujno rastje, zato se mnogi prišleki pripeljejo v mesto, ne da bi sploh opazili grad na pobočju nad njim, kar je škoda, meni Artur Švarc. "Okolico gradu nameravamo očistiti podrastja in grad v prihodosti tudi osvetliti, pa ne le grad nad Dravogradom, pač pa tudi razvalino gradu Pukštajn v Bukovju."

Podrobneje bodo člani društva svoje dosedanje delo in načte za prihodnost predstavili na okrogli mizi v četrtek, 3. oktobra 2019, v Knjižnici Dravograd, kamor ob 18-ih vabijo sokrajane in ostale, ki jih zanima še nerazkrita zgodba Dravograda.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes