Ravne

Na Ravnah 60 let ljudske univerze
Na Ravnah 60 let ljudske univerze
01.10.2019 02:47 Uredništvo

Ljudska univerza Ravne na Koroškem, ki obeležuje 60 let delovanja, je v tem obdobju izvedla vrsto izobraževanj. Natančnega podatka o številu vseh udeležencev ni, ker se je del arhiva vmes izgubil, zagotovo pa so številke zelo visoke, meni direktorica Anja Benko.

Ljudska univerza Ravne na Koroškem je svoje temelje začela graditi na ravni kulturno-prosvetnega društva, uradno pa je javni zavod 30. septembra 1959 ustanovil Občinski ljudski odbor Ravne na Koroškem. Univerza je nato delovala kot eden od stebrov socialistične družbe, danes pa po besedah direktorice postaja sodobno središče, ki vsem zagotavlja možnosti za razvoj.

Zbranih podatkov o številu udeležencev izobraževanj v vseh šestih desetletjih nimajo, imajo pa podatek iz arhivov tiskanih medijev, da naj bi v 22 letih delovanja, to je v obdobju med leti 1959 in 1982, ljudska univerza v svojo dejavnost vključila okrog 100.000 ljudi. Takratni direktor Rudi Krenkar je za časnik Večer izjavil, da bi v tistem času težko našli občana ravenske občine, ki se ne bi udeležil katere od oblik izobraževanja, ki jih je organizirala delavska univerza, kot se je prej imenovala ljudska univerza.

Benkova ocenjuje, da je pomen ljudske univerze v lokalnem okolju zelo velik. "Delujemo povezovalno, in sicer ne le na področju skupnosti, temveč tudi na področju drugih organizacij in gospodarstva. Smo središče vseživljenjskega izobraževanja in učenja. Nenehno se prilagajamo in sodelujemo z okoljem," je še poudarila direktorica.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes