Radon

Konec nevarnosti za prevaljske šolarje
Konec nevarnosti za prevaljske šolarje
10.09.2019 19:56 Uredništvo Facebook

Na Osnovni šoli Franja Goloba na Prevaljah so se že dalj časa spopadali s povišanimi vrednostmi radona v treh pritličnih učilnicah, zdaj pa so težavo odpravili. Vgradili so posebne prezračevalnike in vzpostavili avtomatsko merjenje vrednosti radona, obenem pa dosledno zračijo prostore. Posegi za ureditev težav z radonom so stali 22.500 €.

Zadnje uradne meritve, opravljene med februarjem in aprilom, so pokazale, da so bili ukrepi za znižanje vrednosti radona v teh prostorih uspešni.

V sodelovanju s podjetjem Eutrip so namreč v omenjenih treh prostorih pod nivojem tal namestili posebne prezračevalnike, vrednosti radona pa sproti spremljajo z avtomatskimi merilniki. Kot je za STA pojasnila ravnateljiva Mira Hancman, odkar so izvedli omenjene ukrepe, povišanih vrednosti niso namerili. Vrednost vseh vlaganj je znašala 22.500 €, ravnateljica pa pričakuje, da jim bo znesek povrnilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Radon je naraven radioaktiven plin, ki nastaja v zemlji. Je brez barve, vonja in okusa, dolgotrajnejša izpostavljenost temu plinu pa poveča tveganje za pljučnega raka. Radon v učilnice in druge prostore prihaja iz tal skozi različne razpoke, slabo izolirana tla ali instalacije in špranje.

Sprejemljiva vrednost radona v delovnih prostorih je trenutno še 300 bekerelov na kubični meter zraka, v omenjenih treh učilnicah prevaljske osnovne šole pa so lani izmerili povprečno vrednost radona med 500 in 3000 bekereli na kubični meter.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes