Regije

Nič več poskusov delitve Koroške: dobili bomo lastno pokrajino
Nič več poskusov delitve Koroške: dobili bomo lastno pokrajino
22.08.2019 08:07 Urša Prosenjak Samo Drobne

Desetletje po spornem predlogu regionalizacije Slovenije je strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika z mariborske pravne fakultete pripravila nov predlog. Ta je za Koroško bistveno ugodnejši od prvotnega, vseeno pa sproža polemike.

Prvotni predlog iz leta 2009 je bil za Korošce nesprejemljiv: Koroška regija ne bi obstajala, del naše pokrajine bi se priključil k celjski, del pa k mariborski regiji. Posledice miselnosti, ki Koroško dojemajo kot degradirano slepo črevo Slovenije, so se kmalu pokazale v ukinjanju nekaterih regijskih ustanov.

V letošnjem letu je zamisel o regionalizaciji znova aktualna, ponujen pa je tudi nov predlog delitve na pokrajine. Tokrat smo je Korošci bolje odnesli. Dobili bomo svojo pokrajino, v predlogu pa je tudi poskrbljeno za salomonsko rešitev večnega teoretičnega vprašanja – kje bo sedež regije? Nova regionalizacija namreč predvideva, da bo vsaka regija imela sedež pokrajine, sedež pokrajinskega sveta in sedež sveta občin.

Koroška pokrajina bi tako imela sedež v Slovenj Gradcu, sedež njenega pokrajinskega sveta v Ravnah na Koroškem in sedež sveta občin v Dravogradu, ujemala pa bi se z ozemljem sedanje statistične regije, ki obsega 12 občin, kljub občasnemu nasprotovanju posameznikov, ki se naslanjajo na meje Koroške iz časa Avstro-ogrske.

Koncept sicer predvideva 11 pokrajin, ki bi bile po svoji osnovi vezane na mestne občine kot že danes administrativna in urbana središča, takšno izhodišče pa so podprli tudi v združenjih občin. Osnutek zakona so oblikovali na podlagi študije funkcionalnih regij. Upoštevali so tudi dnevne delovne migracije prebivalcev posameznih občin in tudi siceršnjo navezanost posameznih občin na regijske centre.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes