Pomagajmo

Dravograjska družina s hudo bolnim otrokom preživlja pekel
Dravograjska družina s hudo bolnim otrokom preživlja pekel
15.11.2018 13:15 Urša Prosenjak Koroške novice

Družina Voglič iz Dravograda se je januarja veselila zdravega dojenčka, ko jim je nenadoma bolezen postavila življenje na glavo. Danes se obupana starša borita, da bi malemu Lovru omogočila vsaj znosno življenje. Pri tem potrebujeta pomoč dobrih ljudi, med prvimi jima je prisluhnil dravograjski podžupan Anton Preksavec.

10- mesečni Lovro iz Dravograda se je rodil z deformacijo obeh nog in desne roke, kmalu po rojstvu pa so mu potrdili diagnozo »Diskinetični sindrom – cerebralne paralize«. Pojavile so se še težave s sluhom, zdravniki so potrdili tudi spremembe na možganih, zaradi česar mu leva stran v razvoju močno zaostaja. Lovro ima tudi atopični dermatitis, alergijo na mleko in težave z dihanjem. 

Kot poroča spletni medij Koroške novice, je Lovrovo mlado življenje neprestan boj. Težave ima pri spanju, hranjenju in prebavi, obenem pa trpi tudi bolečine. Brez uspaval ne more zaspati, dnevno prejema tudi protibolečinska zdravila in na vsake tri ure tudi pomirjevala. Dnevno ne gre brez odvajal. Večino časa ga starša hranita preko gastrostome, s posebej zanj po navodilih zdravnikov pripravljeno hrano. Lovro ne sedi samostojno, se ne plazi, gibalno je omejen in potrebuje 24 urno oskrbo. Zelo pogosto joka in kot pravi mama »se zateguje nazaj«. Starša sta nemočna, zdravniki ne znajo pomagati, stroški zaradi zdravljenja, terapij, zdravil in prilagojene hrane pa so iz meseca v mesec višji. Družina je obupana .

Lovrova mama Klavdija, ki ima tudi sama zdravstvene težave, saj uporablja srčni spodbujevalnik, je sinkovo zgodbo opisala za Koroške novice in poudarila, da so vse do Lovrovega rojstva pričakovali, da bo z njim vse v redu. Že ob rojstvu pa so opazili deformacije - zraščene prste na roki in nogah. Takrat še niso slutili, da bodo težave veliko hujše. »Ko sva z Lovrom odšla iz porodnišnice, se je doma pričela kalvarija, po treh tednih sva odšla nazaj v bolnišnico, kjer je Lovra najprej pregledala neonatologinja. Naredila je ultra zvok glavice in ugotovila, da ima Lovro ciste v bazalnih ganglijih in višjo ehogenost. Obstajal je tudi sum na gastro-ezofagealno refluksno bolezen (GERB), zato je naju takoj napotila na oddelek za gastroenterologijo, kjer so naredili dodatne preiskave in potrdili alergijo na kravje beljakovine oz. mleko ter mu predpisali odvajala. Po dveh dneh sva z novim mlekom zapustila bolnišnico, a so naju čez tri dni zopet poklicali na sprejem, tokrat na nevrološki oddelek, kjer so prav tako naredili preiskave in ugotovili nove spremembe v možganih. Sledil je pregled pri pulmologu, kjer so ugotovili težave s pljuči. Izkazalo se je, da ima Lovro desaturacije in obstruktivne motnje dihanja. Nakar sva lahko po dveh dneh odšla domov in bila končno, za nekaj časa, brez hospitalizacij. Toda stanje se je kar naprej slabšalo.«

Pojavljati so se začele nove težave, ki so s seboj prinesle tudi nove stroške. »Lovru se je pred dobrimi tremi meseci stanje toliko poslabšalo, da se ni mogel več normalno prehranjevati. En mesec smo še normalno poizkušali s hranjenjem, a ni šlo, zato je dobil nazogastrično sondo, po enem mesecu pa je dobil gastrostomo, ki jo ima še zdaj. Po njej se prehranjuje, pije in mu dajemo zdravila. Za vse to, pa se potrebujemo tudi posebne brizge, ki pa jih zdravstvo ne krije dovolj in jih moramo kar nekaj dokupiti sami. Zaradi doma pripravljene hrane imamo točno predpisano koliko gramov česa lahko dnevno zaužije Lovro, porabimo več brizg, saj se zaradi toplote hitreje kvarijo. Dodatno kupujemo tudi posebne napitke, ki so bolj kalorični, da se Lovro lahko dovolj nasiti.«

Da bi Lovro lahko živel čimbolj normalno življenje, se razvijal in nekoč samostojno shodil, ga starša dnevno vozita na različne terapije v Ljubljano in Maribor. Žal zdravstvo omogoča le omejeno število terapij, kar je premalo za napredek. Ker želita starša Lovru omogočiti boljši razvoj, ga vozita še na dodatne samoplačniške terapije.

"Najhuje je, ko mu ne moremo pomagati,« je obupana Klavdija. "Noči so najslabše, Lovro zelo malo spi, čez dan skoraj nič, ponoči pa veliko joka. Zaradi vsega tega trpi tudi šestletna hčerka Lana, ki mora vedno počakati, saj ima Lovro prednost. Zelo smo obupani, ampak hkrati srečni, da mu lahko ob pomoči družine in prijateljev kljub temu nudimo veliko in mu pomagamo po najboljših močeh. Ob strani nam stoji tudi Rdeči križ Dravograd, kjer nam zelo pomagajo in vedno tudi prisluhnejo. Vendar sami ne bomo zmogli, mesečni stroški so na račun vsega tega iz meseca v mesec višji. Ker imamo zelo pogoste preglede in terapije smo zelo veliko na poti, kar pa nanese kar precejšne stroške. Ena dodatna terapija na teden nas mesečno stane 160 evrov, zraven je potrebno prišteti še stroške za pot v Maribor in Ljubljano.« 

Dodaten strošek bo predstavljala tudi preureditev hiše, da bo primerna za Lovrovo bivanje, pri letu in pol pa naj bi, če bo vse po sreči, odšel na operacijo v Nemčijo, kjer mu bodo ločili zraščene prste na roki. Operacija desne roke bo predvidoma stala 12.000€, že zdaj pa ima družina dodatne mesečne stroške v višini 500€.

Dravograjska družina s hudo bolnim otrokom preživlja pekel

Na stisko družine so se odzvali že številni Dravograjčani, ki želijo pomagati malemu sokrajanu. Med prvimi sta bila mag. Nejc Razgoršek in podžupan občine Dravograd Anton Preksavec, ki sta že nakazala svoj prispevek družini Voglič. 

Družina v lastni režiji zbira star papir, na pomoč pa so jim priskočile tudi Koroške novice, ki v sodelovanju z RK Dravograd organizirajo akcijo zbiranja odpadnega papirja in zamaškov na različnih lokacijah po Koroški.

Pomagate jim lahko tudi z nakazili na poseben račun:


  • Območno združenje RK Dravograd, Trg 4. julija 7, 2370 Dravograd
  •  Namen: Humanitarni prispevek za otroka Lovro Voglič
  •  TRR: SI56 6100 0001 9303 056
  • SKLIC: 1-2018
  • KODA NAMENA: CHAR
  • Davčna št.: 19664559, OZRK Dravograd ni dačni zavezanec

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes