Dravograd

Pred volitvami se kopljejo in zasipavajo luknje
Pred volitvami se kopljejo in zasipavajo luknje
12.11.2018 19:17 Artur Švarc Dušan Ferenčak

Teden dni pred lokalnimi volitvami je v Dravogradu spet zavrelo in to na prav nenavaden in nič kaj zabaven način. Na Robindvoru na mestu, kjer bi morale stati fitnes naprave, so danes izkopali prvo luknjo in jo potem tudi zasuli.

Val ogorčenja se je sprožil potem na socialnih omrežjih, na eni strani stoji Krajevna skupnost Dravograd, na drugi občinska oblast.

Gremo po vrsti – Na Robindvoru ob ograji vrtca je bila predvidena postavitev nekaj fitnes naprav. Denar naj bi bil zagotovljen soudeležbo pri investiciji Krajevne skupnosti Dravograd, Dravita in Občine Dravograd.

Pred volitvami se kopljejo in zasipavajo luknje

Kakorkoli, delna nabava opreme in dela so se začela danes, potem pa je dopoldne prišlo do ustavitev del. Zdaj je prišlo do čelnega trčenja. Mag. Dušan Ferenčak, ki je v začetku leta kot predstavnik Robindvorčanov v svetu KS začel delati na tem projektu, je na svojem Facebook profilu zapisal naslednje:

»V začetku leta sem kot predstavnik Robindvorčanov v KS Dravograd, na pobudo mladih športnikov iz Robindvora, Mariborske ceste in Podgrada, pričel delati na pobudi postavitve fitnes naprav ob igrišču na Robindvoru. Bilo je opravljeno veliko ur prostovoljnega dela pri koordinaciji. Dogovorjena je bila finančna konstrukcija financiranja v dveh delih (KS, JZ Dravit in občina).

Izbran je bil prostor, dela pa naj bi se zaključila najkasneje v začetku oktobra. Zaradi velike obremenjenosti je dobavitelj podjetje BITFIT, za dva meseca kasnil s postavitvijo naprav.

Danes pa smo se ponovno zbrali na Robindvoru, predstavnik Dravita, predstavnik BITFIT-a, izvajalec gradbenih del in jaz kot predstavnik terenskega odbora Robindvor KS Dravograd. Kasneje se je pridružil tudi predsednik KS Ferdo Abraham, ki je skupaj z ostalimi člani sveta KS vseskozi podpiral ta projekt,« pravi Ferenčak.

Potem pa se je zapletlo: »Med 08. in 11. uro smo opravili potrebne meritve označili in zakoličili prostor za temelje fitnes naprav ter začeli z izkopom. Med tem smo prejeli obvestilo, da so odločevalci odločili, da se takoj preneha z delom, ker rebalans proračuna ni bil sprejet.

Presenečeni smo prenehali z delom, izkopano jamo za temelj pa smo ponovno zagrnili z zemljo in s tem za nekaj časa pokopali upanje mladih športnikov, da bi lahko že letos trenirali na fitnes napravah na prostem.«

»Rebalans je samo predvolilni izgovor in kazanje mišic. Če bi izvajalec del opravil dela kot smo se dogovorili, ne bi bilo problema, ker pa je to sovpadlo tik pred volitve, pa nekaterim ni všeč. Kjer je volja tam je pot in in obratno.«

»Kakršne koli izgovore bodo vlekli iz čarovniškega (beri: politikantskega) klobuka, je vse za lase privlečeno, ker denar za prvi del je bil že zagotovljen. Žalostno je, da se zaradi nekaterih kopja lomijo na mladih.

To ni prvi primer in tudi ne zadnji. Fitnes na prostem, na Robindvoru bo, to vam zagotavljam, kljub temu, da se ga poskuša ovirati,« končuje Ferenčak.

Pred volitvami se kopljejo in zasipavajo luknje

Podžupan Tone Preksavec odgovarja: »Žal mi je, ko prebiram takšne sestavke, ampak tudi to je očitno del demokracije in verjetno predvolilne vročice. Še toliko bolj pa sem presenečen, ko takšne zapise ustvarijo ljudje, ki bi pa o izvajanju investicij z javnim denarjem morali pa le nekaj vedeti. Še posebej, če je eden tudi predsednik KS.

Dogovor o fitnes napravah na pobudo KS Dravograd je bil, da se gre v postavitev, s tem, da del denarja zagotovi KS Dravograd, del Dravit in del Občina. Skupaj cca 18.000 €.

Ker občina za ta namen ni imela denarja v proračunu, smo z rebalansom predlagali odprtje postavke v NRP v višini cca 5.500 eur. Prav tako je v rebalansu proračuna tudi KS Dravograd predlagal povečanje svoje postavke za šport iz 4000 eur na cca 6500 eur.

Ta postavka proračuna KS je drugače namenjena za vsa igrišča in druge športne objekte v KS Dravograd. Svet KS se je odločil, da celoten znesek nameni za fitnes Robindvor, kar pomeni nič denarja za ostale zaselke v KS Dravograd.

Ampak takšna je bila odločitev sveta KS in jo seveda spoštujemo,« tako Preksavec in nadaljuje.

»Nadalje bi svoje dodal tudi JZ Dravit v višini cca 3000 eur. Skupaj torej letos 15.000 eur. Razliko cca 3000 eur pa bi iz svojega proračuna poplačal Dravit v letu 2019 kot naročnik te storitve. Če povzamem, Občina je pripravila predlog rebalansa in predvidela sredstva za to investicijo, enako je to naredila KS. Oba subjekta bi ta denar nakazala Dravitu kot naročniku.

Ker pa nato predlog rebalansa ni bil sprejet, je s tem tudi ugasnila finančna konstrukcija in podlaga za to investicijo, saj občina letos ne bi mogla zagotoviti teh 5500 eur kot tudi KS Dravograd ne 6500 eur. Ostalo je 'zgolj' 4000 eur s strani KS in cca 3000 s strani JZ Dravit, skupaj 7000 eur. Razliko 11.000 eur pa bi pokril kdo?« se sprašuje podžupan Preksavec.

»Novi svet KS Dravograd, v katerega sploh ne vemo, kdo bo izvoljen in ali bo podpiral to investicijo. Nov občinski svet, za katerega prav tako ne vemo, kako bo sestavljen in kakšen proračun bo imel. Tako, da bi v letu 2019 ostali na zagotovljenih 3000 eur javnega zavoda Dravit, ostalih 8000 eur pa bi bilo v zraku.

In kako naj potem direktor Dravita podpiše pogodbo o naročilu fitnes naprav, če pa mu manjka 8000 eur? Jih bo v primeru nedodelitve iz proračuna KS Dravograd in Občine pokril iz lastnega žepa. Bi vi podpisali takšno pogodbo?« je ogorčen Preksavec.

»Edino pravilno je bilo, da se je ta izvedba ustavila (zanimivo je, kako je do naročila ob teh dejstvih sploh lahko prišlo) in da se bo ob potrditvi novega sveta KS Dravograd in OS Dravograd ter sprejemu proračunov izvedla v letu 2019, če bo seveda takšna volja sveta KS in OS.

Da pa se sedaj nekateri obnašajo tako kot se, pa kot sem že povedal pripisujem predvolilni vročici in razgretemu ozračju, ki pa verjamem, da se bo močno razelektrilo 18.11.2018 0b 19.00 uri. Srečno in lep pozdrav vsem!« zaključi podžupan.

Pred volitvami se kopljejo in zasipavajo luknje

Ali lahko temu rečemo šum v komunikaciji, nesporazum, predvolilna kampanja, merjenje moči ali kaj tretjega, pa naj presodi vsak sam, več kot z dejstvi obeh strani ta hip ne moremo postreči, upamo lahko le, da se bodo v skupno dobro stvari čimprej uredile.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes