Otiški vrh

Na Iverki še ne vedo, kdaj bodo začeli s proizvodnjo
Na Iverki še ne vedo, kdaj bodo začeli s proizvodnjo
21.11.2019 16:56 Igor Čegovnik

Nekdanja Iverka je od začetka 2018 v lasti turškega Yildiz Entegre Adria, proizvodnja pa se še vedno ni začela.

Trenutno je v podjetju 33 zaposlenih, o samem začetku proizvodnje pa se lastniki niso izrekli. Tovarna Ivernih Plošč je bila prodana iz stečajne mase za nekaj več kot sedem milijonov evrov, pred tem pa so kupili tudi 200 metrov dolgo prešo, ki ni bila del tovarne.

Če pogledamo še malo dlje v zgodovino, je bila Lesna TIP Otiški Vrh v lasti druge turške firme Miador že od 2011, proizvodnja z 90 zaposlenimi pa se je končala decembra 2015, štiri mesece pozneje pa je podjetje tudi šlo v stečaj.

Yildiz Entegre Adria je imela ob nakupu z Iverko smele načrte, napovedali so celo za 45 milijonov evrov investicij, oživitev proizvodnje pa napovedali za letošnjo pomlad.

Kot je pred kratkim na srečanju v Prevaljah, ki ga je organiziral časnik Večer, povedal predsednik Gosopodarske zbornice Slovenije, Boštjan Gorjup, je začetek proizvodnje tik pred zdajci, za zagonom proizvodnje pa stoji tudi potreba po celi verigi podpornih dejavnosti, od žage, ki bo zagotavljala lesno maso, do sečnje in spravila lesa. Ob vsem se ponuja tudi priložnost novih obratov, ki bi izdelovale lesene montaže hiše.

YEA je tudi podpisal pismo o nameri s Slovenskimi državnimi gozdovi, ki bi preko centra za zbiranje in predelavo lesa dobavljalo surovine tudi Iverki, vendar do realizacije dogovora potem ni prišlo.

Yildiz Entegre, ki dnevno v svojih sedmih proizvodnih obratih v Turčiji, Romuniji ter Združenih državah Amerike proizvede 10.500 kubičnih metrov plošč, se lahko pohvali z vodilno tovarno MDF plošč v Turčiji v mestu Kocaeli. To je obenem največji objekt pod eno streho na svetu, ki se ukvarja s tovrstno proizvodnjo.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes