Slovenj Gradec

Ob 100-letnici Karla Pečka odkrili spominsko ploščo
Ob 100-letnici Karla Pečka odkrili spominsko ploščo
04.10.2020 14:20 Uredništvo

Ob stoletnici rojstva Karla Pečka so v Slovenj Gradcu pripravili vrsto dogodkov. Med drugim so ob njegovem rojstnem dnevu 29. septembra odkrili spominsko ploščo ob vhodu Koroške galerije likovnih umetnosti.

Karel Pečko je bil soustanovitelj in dolgoletni ravnatelj današnje KGLU. S svojim delom je prispeval k širši prepoznavnosti galerije in Slovenj Gradca, ustanovil pa je tudi Fundacijo Karla Pečka, ki štipendira študente s področja humanistike in umetnosti.

Spominsko ploščo, ki so jo odkrili prav na stoto obletnico umetnikovega rojstva, je oblikoval Edi Koraca. Ob jubileju sicer načrtujejo še več projektov, med drugim tudi prenovo Pečkovega ateljeja nad galerijo, ob ateljeju pa želijo urediti stanovanje za gostovanja umetnikov z različnih področij. Kdaj se bo to zgodilo, sicer še ni znano. Prav tako iščejo lokacijo za umestitev Pečkovega mozaika iz stavbe na Legnu, ki so jo kasneje zrušili, mozaik pa pred tem ohranili.

Pečku so se poklonili tudi filatelisti. Koroško filatelistično društvo, galerija in občina so ob stoletnici Pečkovega rojstva pripravili priložnostni filatelistični sklop in priložnostni poštni žig, v preddverju galerije pa so odprli tudi filatelistično razstavo Jožeta Kebra. Avtor filatelističnega sklopa je arhitekt Borut Bončina.

Karel Pečko je tudi častni občan Mestne občine Slovenj Gradec, leta 1996 pa je prejel srebrni častni znak svobode Republike Slovenije. Župan MOSG Tilen Klugler je ob jubileju povedal, da jih vse čaka še veliko dela, da se Pečku poklonijo na dostojen način. Sam bo med drugim predlagal, da se po Pečku poimenuje ulica ali kakšno naselje v občini.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes