Jani Prednik s kolegoma v boj proti petardam
Jani Prednik s kolegoma v boj proti petardam
21.12.2019 21:57 Urša Prosenjak Jani Prednik - osebni arhiv

Bližajoči se prazniki so žal vse prepogosto zaznamovani s slabo voljo in nesrečami zaradi pirotehnike. Aktivisti že dolgo opozarjajo na škodljive učinke petard in drugih eksplozivnih teles, vendar se brez ustrezne zakonodaje navade spreminjajo le počasi. Letos so se v kampanjo proti pirotehniki aktivno vključili poslanci iz vrst Socialnih demokratov Meira Hot, Jani Prednik in Matjaž Nemec.

Težave so se lotili tako s spreminjanjem zakonodaje, kot tudi s spreminjanjem miselnosti ljudi. Poslanka Meira Hot je predlagala amandma k predlogu Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, s katerim predlaga popolno prepoved prodaje določenih kategorij pirotehničnih izdelkov fizičnim osebam. Pri tem sta jo podprla kolega Jani Prednik in Matjaž Nemec, skupaj pa so se obrnili tudi na morebitne kupce tovrstnih izdelkov in jih nagovorili preko družabnih omrežij.

»V kampanjo proti uporabi pirotehnike smo se odločili vključiti, ker želimo okrepiti javno zavedanje o škodljivih učinkih pirotehničnih izdelkov na okolje in zdravje ter varnost ljudi. Žal se vsako leto srečujemo tudi z resnimi poškodbami zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov, še posebej pri mladini. Ob tem močni poki in hrup, ki nastaja ob ognjemetih in petardah, negativno vpliva tudi na zdravje ljudi, še posebej starejših, otrok in bolnikov, pa tudi na živali,« opozarja koroški poslanec Jani Prednik.

Meira Hot poudarja, da se za izdelavo omenjenih pirotehničnih sredstev uporabljajo izjemno škodljive kemikalije, ob eksplozijah pa se v zrak sprošča milijone nano delcev, ki z vdihavanjem prodirajo v telo. Ti škodljivi vplivi predstavljajo prav posebno tveganje na zdravje otrok, nosečnic, starostnikov, sladkornih bolnikov in ljudi z boleznimi dihal ter srca in ožilja. Po javno dostopnih podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje je razvidno, da koncentracije trdnih delcev v ozračju vsako leto na prehodu v novo leto presegajo dovoljene dnevne meje onesnaženosti, pri čemer so merilniki agencije postavljeni izven ožjih središč mest, torej tam, kjer so dejansko koncentracije najvišje.

»Zagovarjam prepoved, ker mislim, da je čas, da kot družba naredimo korak naprej. Da s prepovedjo svojim otrokom pokažemo, da je vsakršna uporaba pirotehnike danes nesprejemljiva, saj škodi ljudem, okolju in živalim. Vsak otrok, poškodovan zaradi uporabe pirotehnike, me utrjuje v prepričanju, da je prepoved edina prava smer,« pojasnjuje primorska poslanka.

Prodaja, preprodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorij F1, F2, F3 in F4 fizičnim osebam je prepovedana. Prav tako fizičnim osebam prepoveduje predelavo in posest predelanih pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka, uporaba pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih ter lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali njihovih zmesi ter posest takšnih izdelkov. Po predlogu amandmaja bi pirotehnične izdelke kategorij F3, F4, T2 in P2 lahko kupovale, posedovale ali uporabljale le pravne osebe in podjetniki z dovoljenjem za promet s pirotehničnimi izdelki, z izjemo baterij in kombinacij po harmoniziranih standardih iz kategorije F3 do 750 g neto mase eksplozivnih snovi v posameznem izdelku.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes