Promet

Dravograd in Labot skupaj v boj za obvoznico
Dravograd in Labot skupaj v boj za obvoznico
21.08.2019 22:29 Urša Prosenjak Jure Ladra

V Dravogradu so se predstavniki občin Dravograd in Labot sestali s civilnima iniciativama obeh občin, ki se zavzemata za izgradnjo obvoznice. Obenem dravograjska Civilna iniciativa ponuja boljšo alternativo edinemu doslej sprejetemu predlogu trase.

Seje varnostnega sosveta Občine Dravograd so se udeležili predstavniki Civilne Iniciative Dravograd in Labot/Lavamünd ter župan in predstavniki občinske uprave Občine Labot/Lavamünd, namenom srečanja pa je bila razprava glede prekomernega tranzitnega tovornega prometa skozi obe mesti oz. trški jedri.

Sprejeli smo sklep, da bodo delovali enotno in povezano, saj jih druži skupen interes. Želijo namreč sočasno obvoznico, s katero bi razbremenili stari trški jedri obeh mest. Obvoznico tako v Dravogradu kot v Labotu vidijo kot pomembno prioriteto in upajo na izgradnjo še pred pričetkom izgradnje tretje razvojne osi ali pa vsaj sočasno z njo. 

Občini sta se dogovorili za usklajeno delovanje v smeri zastavljenih ciljev, obe pa čaka veliko dela pri prepričevanju vsaka svoje države o nujnosti izgradnje obvoznice. "Lahko povem, da gre za eno izmed prvih takšnih čezmejnih sodelovanj med Občinama in civilnimi iniciativami v Sloveniji in Avstriji. Verjamem v uspeh, saj povezani smo močnejši!" je po sestanku pojasnil podžupan Dravograda in predsednik sosveta Anton Preksavec, ki upa tudi na pomoč v Ljubljani. "Seveda pa na naši strani močno računamo tudi na podporo obeh koroških poslancev in tudi finančnega ministra, ki izhaja iz naše Občine."

Predstavniki dravograjske Civilne iniciative so zadovoljni s posluhom s strani občin in se veselijo sodelovanja:

"Skozi približno enourno razpravo smo ugotovili da se naši severni sosedi soočajo z zelo podobnimi težavami, pri čemer smo pri CI Za obvoznico v Dravogradu poudarili, da zagovarjamo čim prejšnjo izgradnjo obvoznice, ki bo finančno sprejemljiva, predvsem pa da bo rešitev tranzita skozi trg v prvi vrsti prijazna občanom in dolgoročno vzdržna. V tem duhu v CI podpiramo vse dobro kar se dogaja v korist izgradnje obvoznice in bomo tudi v prihodnje delovali v tej smeri, pri čemer že gledamo proti naslednjemu srečanju, kjer bomo začrtali dolgoročno strategijo čezmejnega sodelovanja," je za naš portal povedal Jure Ladra.

Civilna iniciativa Dravograd je sicer tudi že pripravila alternativni predlog trase obvoznice, saj je trenutno veljaven načrt v sklopu tretje razvojne osi po mnenju večine prebivalcev neizvedljiv in neživljenjski. Predlog Civilne iniciative, ki ga je pripravil Milan Prša, je cenejši in predvideva krajanom prijaznejše rešitve ter manj posega v prostor, obenem pa ponuja tudi rešitev tranzitnega prometa po Mariborski cesti, ki je iz dosedanjih predlogov bila izvzeta, čeprav se sooča z enakim problemom, kot staro trško jedro. 

 

 

 

 

 

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes