Foto

Zebraraj - Slovenj Gradec v znamenju risank
Zebraraj - Slovenj Gradec v znamenju risank

Kakšen mora biti status v pokrajinski ureditvi Koroške?

29.07.2019 14:08 Uredništvo Nika Hölcl Praper

Mestno jedro Slovenj Gradca je minuli konec tedna oživelo na popolnoma nov način. Preplavili so ga navdušeni ljubitelji animiranega filma vseh starosti, ki so si na štirih prizoriščih ogledali 23 filmov.

Zebraraj - Slovenj Gradec v znamenju risank

Festival animiranega filma Zebra je otvoril filmski teden, ki ga na Koroškem organizira SHOTS. Potekal je v mestnem jedru Slovenj Gradca, na štirih različnih prizoriščih: SHOTS pisarna, D.tajl Concept Store, Koroški pokrajinski muzej in Rojstna hiša Huga Wolfa. Filmski program je spremljal bogat obfestivalski program: Čajnica Peč, Čokoladica, Ars Cafe, Tine frizer in skupina Vesele žabe, so s svojo ponudbo pripomogli, da se je Slovenj Gradec za vikend spremenil v »ZEBRARAJ« - festivalsko prizorišče polno zabave. 

Zebraraj - Slovenj Gradec v znamenju risank


Organizatorji so bili že v soboto izredno presenečeni nad številnim obiskom in podporo s strani obiskovalcev. Veliko obiskovalcev je pohvalilo prav nov koncept filmskih prizorišč, ki so ga vpeljali. Organizatorji so to poimenovali kot lov za filmskim zakladom, saj so omogočili prosto prehajanje med filmskimi prizorišči. Za ta namen je Jernej Kovač Myint oblikoval simpatični zemljevid v brošuri, ki jo je prejel vsak obiskovalec. 

Zebraraj - Slovenj Gradec v znamenju risank


Njihova želja je bila vzpostaviti sproščeno vzdušje, kjer te čas ne obvezuje in ne preganja, temveč si lahko obiskovalec s pomočjo zemljevida in informacij v brošuri sam sestavi dan. To jim je tudi odlično uspelo. Še vedno so ohranjali kulturo gledanja filmov – kar pomeni, da je na prizoriščih vladalo spoštovanje do filmov, tako da so se filmi gledali s pozornostjo in v tišini. 

Zebraraj - Slovenj Gradec v znamenju risank


23 kratkih animiranih filmov iz 16 različnih držav so razdelili v 4 različne sklope, kar pomeni, da se je posamezni sklop s svojim filmskim programom vrtel samo na enem prizorišču in se nato vsake pol ure ponovil (od 9.30 do 17.00). Festival je bil brezplačen za vse obiskovalce. 

Zebraraj - Slovenj Gradec v znamenju risank


Organizatorji ocenjujejo, da je v dveh dneh festival obiskalo 770 ljudi. Prizorišča so se izkazala kot odličen intimni prostor, ki spominja na dnevno sobo, zato so obiskovalci izrazili navdušenje nad takšnim konceptom gledanja filmov. Še bolj pa jih je prepričal ta časovni interval, ki jim je omogočal prosto načrtovanje ogleda filmov. 

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes