Razstava

Vesna Bukovec v Galeriji Ravne opozarja na pereč problem družbe
Vesna Bukovec v Galeriji Ravne opozarja na pereč problem družbe
10.06.2019 16:13 Uredništvo Vesna Bukovec, Galerija Ravne

V Galeriji Ravne si je od prejšnjega tedna dalje možno ogledati razstavo Vesne Bukovec, ki opozarja na množično begunsko tragedijo in nastavlja zrcalo družbi.

Vesna Bukovec na razstavi »Briga me za konec sveta / I can’t be bothered with the end of the world« predstavlja dela na temo begunske tragedije iz obdobja množičnega prečkanja Slovenije po t.i. balkanski poti 2015/16 in militanten odziv države, ki je humanitarno krizo spremenila v varnostno.

Vesna Bukovec v Galeriji Ravne opozarja na pereč problem družbe


V risbah na kritičen način obravnava porast ksenofobije in sovraštva v družbi. V novejši produkciji obravnava brezbrižnost ljudi in njihovo preokupacijo z lastnim življenjem v potrošniški družbi. V svojem delu je Vesna Bukovec eksplicitno politična in ne skriva svoje angažiranosti in prizadetosti.

Risbe nastanejo po novinarskih fotografijah, ki jih avtorica po natančni raziskavi najde v časopisih ali na internetu. Pogosto gre za fotografije, ki so jih uredniki medijev izbrali za ključne podobe določenih dogodkov in so kot take preplavile medije in vstopile v našo zavest. Fotografije Vesna Bukovec modificira dvakrat. Najprej po predlogi nastane risba s tušem, nato pogosto spremeni tudi motiv, na primer tako, da zamenja napise na transparentih, ki jih nosijo demonstranti.


Risbe vedno spremljajo naslovi, s katerimi avtorica podobi doda dodatno komponento in poudari njeno predstavitveno sposobnost kot tudi določi okvir njene predstavnosti. Pogosto so naslovi ironični, tako vzpostavljajo distanco do dogajanja ter poudarjajo inherentno nemoč.

Razstavo bo na ogled do 9. avgusta.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes