Turizem

Štrekna bus - prva čezmejna avtobusna povezava na Koroškem po več desetletjih
Štrekna bus - prva čezmejna avtobusna povezava na Koroškem po več desetletjih
24.04.2019 17:07 Urša Prosenjak Aleš Rupreht, arhiv RRA Koroška

Na Regionalni razvojni agenciji za Koroško regijo (RRA Koroška) nadgrajujejo povezovanje kolesarskih turističnih proizvodov ter ponudbe javnega potniškega prometa v čezmejni regiji na obeh straneh državne meje. V letu 2019 uvajajo Štrekna bus med Velenjem in Labotom/Lavamündom in nadgrajujejo poletni kolesarski vlak med Mariborom in Pliberkom.

Regionalna razvojna agencija Koroška skupaj s podjetjema Nomago, d. o. o., in Verkehrsverbund GesmbH uvaja novo avtobusno linijo javnega potniškega prometa, ki je sploh prva čezmejna avtobusna povezava med slovensko in avstrijsko Koroško po nekaj desetletjih brez te možnosti.

Štrekna bus bo tridesetsedežni avtobus s prikolico za dvajset koles. Vozil bo na relaciji med Velenjem, Gornjim Doličem, Mislinjo, Slovenj Gradcem, Otiškim Vrhom, Dravogradom ter kopalnim jezerom v Labotu (Lavamünd) na avstrijski strani. V poletnih mesecih, juliju in avgustu, bo vozil dvakrat dnevno vsak dan, v maju, juniju in septembru pa ob vikendih in praznikih – slovenskih in avstrijskih. Prve vožnje se obetajo že 1. in 2. ter 4. in 5. maja. Vozovnice bo možno kupiti na avtobusu ali avtobusnih postajah v Velenju in Slovenj Gradcu. Cene so določene kot cene medkrajevnega avtobusnega prometa v Sloveniji, prevoz kolesa pa bo brezplačen. Vožnja za eno osebo med, denimo, Velenjem in Dravogradom bo tako stala 4,7 €, do Labota v Avstriji pa še dodatna 2 €. Med Velenjem in Dravogradom bo avtobus lahko obstal na vseh obstoječih avtobusnih postajališčih, za kolesarje pa priporočajo uporabo avtobusnih postajališč Velenje, Gornji Dolič, Mislinja, Slovenj Gradec, Šentjanž, Otiški vrh, 2 Dravograd, Labot/Lavamünd in Labot/Lavamünd kopalno jezero. Vožnja med Velenjem in Labotom/Lavamündom traja 1 uro in 20 minut. Celoten vozni red je dostopen na spletni povezavi http://strekna.si/strekna-bus-vozni-red.jpg. 

V Labotu v Avstriji bo možen prestop na avtobus s prikolico za kolesa, ki bo vozil do Wolfsberga v Labotski dolini, kjer poteka tudi med Slovenci priljubljena kolesarska povezava R10 po Labotski dolini. Vozni red Štrekna busa je usklajen tudi z voznim redom poletnega kolesarskega vlaka med Mariborom in Pliberkom. S prestopom v Dravogradu je omogočeno povezovanje kolesarjenja po Štrekni, Dravski kolesarski poti in kolesarski poti po Labotski dolini ter uporabe javnega potniškega prometa.

Štrekna bus in poletni kolesarski vlak sta del mednarodnega projekta TRANS-BORDERS, ki se izvaja v okviru programa Interreg Srednja Evropa. V njem se devet institucij iz Nemčije, Poljske, Češke, Avstrije in Slovenije osredotoča na izboljšanje javnega potniškega prometa v robnih in obmejnih območjih srednje Evrope. Iz Slovenije sodelujejo RRA Koroška ter Geografski inštitut Antona Melika, ZRC SAZU. 

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes