Akcija

Ob dnevu vode cenejša analiza zajetij
Ob dnevu vode cenejša analiza zajetij

Kakšen mora biti status v pokrajinski ureditvi Koroške?

16.03.2019 21:57 Urša Prosenjak

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ob svetovnem dnevu vode v tednu med 18. in 22. marcem 2019 fizičnim osebam z lastnim zajetjem pitne vode in njegovim uporabnikom nudijo cenejše preizkušanje vode.

Pitna voda je največkrat zdravstveno neustrezna zaradi mikrobioloških parametrov. Mikroorganizmi (bakterije, virusi) v pitni vodi lahko povzročijo tudi zdravstvene težave (prebavne motnje in podobno).

Lastnikom zajetij pitne vode in njihovim uporabnikom omogoča NLZOH analizo pitne vode. V tednu, ko poteka svetovni dan vode, ponujajo fizičnim osebam z lastnim zajetjem pitne vode in njegovim uporabnikom izvajanje mikrobioloških preizkušanj pitne vode – Escherichia coli in enterokoki – po ugodnejši ceni 24,40 EUR z DDV.

Podatkov o kakovosti pitne vode iz lastnih zajetij je zelo malo in okoli 130.000 ljudi ne ve, kakšno vodo sploh pijejo. V Sloveniji je izdanih več kot 20.000 vodnih dovoljenj za pitno vodo.

Lastnike zajetij pitne vode in njihove uporabnike vabijo, da se seznanijo s tem, kakšno vodo sploh pijejo, kar bo prispevalo k zmanjšanju tveganj za okužbe s pitno vodo in k izboljšanju zavedanja o pomembnosti mikrobiološke ustreznosti pitne vode.

Uporabniki lastnih zajetij pitne vode, ki bodo prinesli vzorec pitne vode v analizo, bodo prejeli tudi zloženko z nekaj osnovnimi informacijami o vzdrževanju in varnosti svojega zajetja.

Na Koroškem bo vzorce bo mogoče oddati na Ravnah na Koroškem.

Lokacije NLZOH in termini, ko bodo sprejemali vzorce, so:

 

  • Maribor, Prvomajska 1, med 8. in 13. uro,
  • Murska Sobota, Ul. arhitekta Novaka 2b, med 7. in 12. uro,
  • Ravne na Koroškem, Ob Suhi 5b, med 7. in 11. uro,
  • Ljubljana, Grablovičeva 44, med 8. in 13. uro,
  • Novo mesto, Mej vrti 5, med 8. in 13. uro,
  • Nova Gorica, Vipavska cesta 13, med 8. in 13. uro,
  • Kranj, Gosposvetska ulica 12, med 8. in 13. uro,
  • Koper, Verdijeva 11, med 8. in 13. uro,
  • Celje, Gregorčičeva 5a, med 8.00 in 13.00 uro.

 

Akcijska cena 24,40 EUR velja v tednu med 18. in 22. marcem 2019.

Vzorec (vsaj 250 ml) je treba dostaviti v sterilni embalaži, ki jo predhodno brezplačno prevzamete na zgoraj navedenih naslovih, mogoč pa je tudi nakup v lekarnah.

Naročnik analize se ob naročilu strinja, da se rezultati analize lahko uporabijo v raziskovalne namene. Varovanje osebnih podatkov bo zagotovljeno.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes