Zgodnje odkrivanje raka

Uspešno desetletje programa Svit - z zgodnjim odkrivanjem raka do boljših možnosti za ozdravitev
Uspešno desetletje programa Svit - z zgodnjim odkrivanjem raka do boljših možnosti za ozdravitev
04.03.2019 01:21 Urša Prosenjak

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjamo na pomen preprečevanja ter zgodnjega odkrivanja te vrste raka. Program Svit, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v tem letu praznuje deseto obletnico delovanja. V tem času je bilo odkritih prek 2.800 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito, zaradi odstranjevanja predrakavih sprememb pri kolonoskopijah pa se je zmanjšala obolevnost za to vrsto raka. Za doseganje dobrih rezultatov Programa Svit je ključnega pomena odzivnost v presejalni program. Za povečanje ozaveščenosti o pomenu programa v mesecu marcu na Koroškem potekajo številne aktivnosti.

Rak debelega črevesa in danke je bil v Sloveniji in na Koroškem v letu 2015 četrta najpogostejša oblika raka pri obeh spolih skupaj. Spodbuden pa je trend pri tej vrsti raka, saj je bil v Sloveniji  v letu 2013 še tretja najpogostejša oblika, v letu 2012 pa celo druga najpogostejša oblika raka pri obeh spolih skupaj.

 Odzivnost na vabila Programa Svit se je v letu 2018 povprečno v Sloveniji v primerjavi z letom 2017 zvišala za 1,89 %. Prav tako se je v letu 2018 zvišala odzivnost na Koroškem (+2,15 %). Sicer je bila odzivnost najvišja v občini Slovenj Gradec, najnižja pa v občini Podvelka. Pomembno je poudariti, da je bila odzivnost v vseh občinah v regiji večja kot 50 %.

Za povečanje odzivnosti v Program Svit je potrebno kontinuirano osveščanje javnosti. V ta namen so bile na Koroškem v preteklih letih s strani NIJZ OE Ravne, zdravstveno-vzgojnih centrov in nevladnih organizacij izvedene številne promocijske aktivnosti (organizacija Svitovih dogodkov, sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, osveščanje splošne populacije preko lokalnih glasil in drugih medijev).

V vseh zdravstvenih domovih na Koroškem v okviru zdravstveno-vzgojnih centrov delujejo Svitove kontaktne točke za pomoč uporabnikom, prav tako organizirajo različne preventivno-promocijske aktivnosti v lokalnih skupnostih, tudi s pomočjo napihljivega modela debelega črevesa.

K udeležbi v Program Svit ciljno populacijo spodbuja tudi Svitov ambasador Jože Pratnekar, ki s svojo osebno izkušnjo mnoge opogumi, da premagajo strah in se odzovejo na vabilo.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes