Letošnja licitacija vrednejšega lesa vnovič rekordna po zbrani količini
Letošnja licitacija vrednejšega lesa vnovič rekordna po zbrani količini
07.02.2019 13:42 Uredništvo

Organizatorji letošnje 13. licitacije vrednejših sortimentov lesa, na kateri so zbrali vnovič rekordno število hlodov, so danes v Slovenj Gradcu odpirali ponudbe. Za 3706 hlodov je ponudbe oddalo 39 kupcev, to je dva več kot lani. Kakšne so najvišje ponujene cene, bodo razkrili na dnevu odprtih vrat licitacije, ki ga pripravljajo 13. februarja.

Letos je okoli 550 prodajalcev na licitaciji najboljše hlodovine ponudilo 3706 hlodov v skupni izmeri 3724 kubičnih metrov, kar je oboje več kot na lanski licitaciji. Lani je namreč 447 ponudnikov na licitaciji ponudilo 3094 hlodov v skupni izmeri 3006 kubičnih metrov lesa.

Letos so ponudniki hlodovino v Slovenj Gradec, na območje poslovne cone v Ozarah, vozili večji del januarja, kupci pa so si nato lahko hlodovino ogledovali in ponudbe oddajali od 26. januarja do danes, ko so ob 10. uri začeli večurno odpiranje ponudb.

Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki je skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in ob pomoči Zavoda za gozdove Slovenije organizator licitacije, je z odzivom na letošnjo licitacijo zadovoljen.

Skupno je ponudbe oddalo 39 kupcev, med njimi je prvič tudi ponudba kupcev s Kitajske, za katere je ponudbo oddalo slovensko podjetje, je pojasnil za STA. Razstavljeno hlodovino so si namreč letos ogledale tudi tri skupine interesentov s Kitajske.

Kakšna je bila letos najvišja ponujena cena za hlod in za kubični meter lesa, bodo organizatorji licitacije razkrili na novinarski konferenci prihodnji teden, 13. februarja. Pričakovati je, da bo tako kot vsa leta doslej tudi letos najvišje cene dosegala hlodovina gorskega javorja.

Lanske dosežene najvišje cene za hlod in za kubični meter so bile rekordne. Lastnik najdražjega hloda z avstrijske Koroške je lani od nemškega kupca za hlod gorskega javorja dobil skoraj 18.000 evrov. Lastnik s Tolminskega pa je s hlodom gorskega javorja dosegel najvišjo ceno po kubičnem metru, in sicer rekordnih 11.833 evrov za kubični meter oz. 14.935 evrov za cel hlod. Kupec tega hloda je bil prodajalec furnirja Hans Hahn iz Nemčije, ki furnir, izdelan iz gorskega javorja rebraša, prodaja za opreme letal, ladij in godal.

Po ocenah organizatorjev se je lani na licitaciji obrnilo za okoli milijon evrov denarja.

Glede na to, da licitacija pridobiva na pomenu in da se zbrane količine hlodovine povečujejo, pa Jeromel izpostavlja, da tako velike količine postajajo počasi neobvladljive, ne samo za organizatorje, ampak tudi za kupce, ki si tako veliko količino ponujene hlodovine težko ogledajo v enem dnevu.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes