Prelomljene obljube

Kljub obljubam igrišče Dravograjčanom ni dostopno
Kljub obljubam igrišče Dravograjčanom ni dostopno
26.12.2018 15:09 Urša Prosenjak Urša Prosenjak

Dravograjski otroci, ki v prostem času radi igrajo nogomet, so ostali z dolgim nosom pred zaklenjenimi vrati in visoko ograjo. Vse od pomladi so se veselili novega igrišča z umetno travo, ki pa je zdaj na voljo le izbrancem, čeprav je bilo obljubljeno drugače. Tudi financirano je bilo z davkoplačevalskimi sredstvi, zato so občani toliko bolj upravičeno pričakovali, da ga bodo lahko tudi uporabljali.

Kljub obljubam igrišče Dravograjčanom ni dostopno

Spomnimo, v začetku oktobra se je v ŠC Dravograd začela prenova dotrajanega nogometnega igrišča z umetno travo. Že pred začetkom del je bilo staršem in otrokom, ki v tamkajšnjem klubu trenirajo nogomet, pojasnjeno, da bodo v času prenove treningi organizirani na drugih igriščih v občini ter v sosednjih občinah. V oktobru so tako treningi mlajših selekcij potekali na igriščih na Viču, v Libeličah, Črnečah in na glavnem stadionu. Rok za dokončanje je bil 20 dni in praktično ob roku so dela bila tudi zaključena. Toda bilo je prelepo, da bi bilo res in kmalu se je začelo zapletati. Kljub dokončanju in slavnostni otvoritvi igrišča so se treningi še nekaj časa izvajali na dislociranih igriščih, kar je za starše pomenilo dodaten strošek prevoza in časovno obremenitev, eden izmed staršev pa je opozoril na neustreznost črneškega igrišča: "Igrišče je popolnoma zanemarjeno in ni vzdrževano. Niti ni travnik, pač pa je njiva." 

Po vztrajnem opozarjanju nezadovoljnih staršev so se v novembru mlajše selekcije naposled vrnile na umetno travo. Toda zgodba še zdaleč ni bila končana. Dravograjčane je že pred otvoritvijo skrbelo, ali bo po prenovi igrišče še na razpolago tudi "neposvečenim", torej krajanom, ki bi z otroki želeli v prostem času malo pobrcati žogo in se rekreirati. Eden izmed občanov je 22. oktobra tako na družabnem omrežju javno povprašal, ali bo igrišče namenjeno le nogometni šoli, ali pa bo na voljo vsem občanom. Na njegovo vprašanje se je prvi odzval podžupan Anton Preksavec, ki je zapisal:  "Kot mi je znano lahko igrišče uporabljajo vsi, ko je le to prosto ( ko tam ni tekem ali treningov NK ). Oprema pa so mišljeni navadni športni copati - "adidaske" ali nogometni čevlji z gumijastimi čepi. Bo pa igrišče po 22.00 uri zaklenjeno." Županja Marijana Cigala pa je dodala: "Igrišče je namenjeno vsem. Čim več ga koristite..."

Kljub obljubam igrišče Dravograjčanom ni dostopno


V teh dneh pa smo izvedeli, da mnogi dravograjski očetje s svojimi nadebudnimi nogometaši hodijo na podobna igrišča v sosednje občine. Pojasnili so, da je dravograjsko igrišče, ki naj bi bilo namenjeno vsem, zaklenjeno. Še zlasti takrat, ko tam ni treningov in tekem. Kar pomeni, da ni na voljo vsem občanom, čeprav je bilo pred dvema mesecema obljubljeno drugače. Situacijo smo preverili na terenu in ugotovili, da navedbe staršev držijo. Igrišče je ograjeno, vsi vhodi so zaklenjeni, na ograji pa je - poleg reklame za proizvajalca umetne trave - tabla z napisom: "Igrišče je odprto od 7.00 do 21.00 ure."

Eden izmed očetov, ki smo ga srečali ob zaklenjenem igrišču, ni mogel skriti razočaranja: "Spet se je izkazalo, da je šlo le za prazne obljube, česar pa smo že tako ali tako navajeni. Žal mi je le zaradi otrok, ki jih moramo voziti v sosednje kraje in jih tako izpostavljati nevarnosti na cesti, ob tem, ko imamo v svojem kraju igrišče, ki je bilo nenazadnje zgrajeno tudi z našim denarjem." Prenova igrišča je sicer stala 257.000 €. Od tega je Fundacija za šport prispevala 42.700 €, NZS 45.000 €, preostalih 169.300 € pa so sredstva iz proračuna Občine Dravograd.

Kljub obljubam igrišče Dravograjčanom ni dostopno

Za pojasnila smo poprosili pristojne, vendar do zaključka redakcije odgovorov še nismo prejeli. 

Kontroverznost igrišč z umetno travo in možna rakotvornost gume

V tolažbo staršem in  otrokom, ki opazujejo novo umetno travo le skozi ograjo, pa dodajamo, da je po poročanju ekipa24.si uporaba tovrstnih igrišč sporna, zato jih ponekod v tujini zapirajo. Na Nizozemskem se je zaradi nevarnosti, da so gumijasta zrna v teh igriščih rakotvorna, za zaprtje odločilo približno 30 klubov.

"Profesor toksikologije na univerzi v nizozemskem Utrechtu je ljudi pozval, naj se izogibajo uporabi tovrstnih igrišč, dokler se ne bo izkazalo, da je njihova uporaba neškodljiva"Kot toksikolog bom rekel, da sam ne bi uporabljal takih igrišč, ker ne moremo ugotoviti, kakšno tveganje to predstavlja."

Gumijasta zrna so navadno proizvedena iz starih avtomobilskih pnevmatik, nizozemska nogometna zveza pa je pozvala, da je treba narediti dodatne raziskave o njihovem vplivu na ljudi, ki jih uporabljajo," so zapisali na portalu ekipa24.si

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes