DORA

S presejalnim programom v prvih mesecih odkrili 17 primerov raka
S presejalnim programom v prvih mesecih odkrili 17 primerov raka
10.10.2018 18:25 Urša Prosenjak SBSG

V prvih 9 mesecih programa DORA v Slovenj Gradcu pregledali 3.710 žensk in odkrili 17 primerov raka dojke. Vabilu se je odzvalo dobrih 70 odstotkov žensk.

Državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec deluje od 12. decembra lani. Na presejalno mamografijo vabijo ženske med 50. in 69. letom iz občin Črna na Koroškem, Dravograd, Gornji Grad, Ljubno, Luče, Mežica, Mislinja, Mozirje, Muta, Nazarje, Podvelka, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Velenje, Vuzenica, Prevalje, Rečica ob Savinji, Ribnica na Pohorju in Solčava. V teh občinah je 18.968 žensk iz starostne skupine 50 do 69 let, vsaka pa bo na pregled povabljena vsaki dve leti.

Od začetka slikanja 12. decembra 2017 do 30. septembra letos je bilo v programu DORA v SB Slovenj Gradec slikanih 3.710 žensk, udeležba povabljenih žensk je 70,5-odstotna. Največji, okoli 80-odstotni, odziv žensk je iz občin Muta, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec in Vuzenica. Slabši odziv (okoli 60%) pa iz občin Luče, Podvelka, Ribnica na Pohorju, Solčava in Šoštanj. V ekipi programa DORA, ki deluje v slovenjgraški bolnišnici, dela šest posebej izobraženih radioloških inženirk. Slikanja izvajajo vse dni v tednu.

Odzivi žensk, ki so se udeležile presejalne mamografije, so zelo pozitivni. Vesele so, da je program DORA zaživel tudi na Koroškem. Zahvaljujejo se, da program skrbi za njihovo zdravje in da je odlično organiziran ter vsem sodelavkam programa v slovenjgraški bolnišnici za prijaznost in strokovnost pri obravnavi.

Program DORA je od aprila letos dostopen vsem slovenskim ženskam med 50. in 69. letom. Deluje po visokih evropskih smernicah kakovosti. Za presejalno mamografijo v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnic, pregled je zanje brezplačen. Prijazni sodelavci sprejmejo žensko ob naročeni uri, brez čakanja. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa, rezultati so hitri, da ženska ni izpostavljena predolgemu čakanju. Kadar radiologi pri odčitavanju mamografskih slik vidijo spremembe na dojki, žensko na dodatne preiskave povabijo na Onkološki inštitut v Ljubljano, kjer poteka tudi zdravljenje morebitnega raka dojke. Od vseh slikanih žensk v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec jih je bilo na nadaljnje obravnave napotenih 136 žensk, pri 17 so odkrili raka dojk, nekatere ženske pa so še v obravnavi.

Ključno v presejalnem programu DORA je zgodnje odkrivanje raka dojk, ki jih ženske same ne bi zatipale, kot tudi jih ne bi odkrili samo s kliničnim pregledom. Mamografija je dokazano najprimernejša diagnostična metoda odkrivanja majhnih rakov pri ženskah med 50. in 69. letom, ko je obolevnost za rakom dojk najvišja. Če je rak dojk odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje lahko zelo uspešno.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes